În grãdinițã și-a coafat toate pãpușile Kati – acum are salonul Katy
În grãdinițã și-a coafat toate pãpușile Kati – acum are salonul Katy

Salonul Katy din Cluj a luat naștere în ianuarie 2013, ca o afacere de familie. Kiss Emese Katalin, șefa firmei este mândrã de salonul ei de înfrumusețare. Ea a lucrat înainte ca și coafezã, drept urmare salonul avea clienți încã de la început. Când am intrat, m-a întâmpinat o atmosferã cãlduroasã și plãcuta surprizã de a fi primit „bilingv”: Bine ați venit – Tessék…

– Nu a fost ușor la început, însã treptat ne-am obișnuit cu cerințele economiei de piațã. Am lãrgit cu timpul și oferta: pe lângã coafurã am adãugat și cosmetica, respectiv manichiurã/pedichiurã. Momentan am 4 angajați, dar îmi amintesc cu emoții perioada în care eram singurã, la început de drum, cu o afacere ce mã apãsa greu pe umeri – îmi spune Kiss Emese Katalin.

– Vã spun sincer, cã m-a surprins plãcut atmosfera tinereascã din acest salon. Cum ați reușit sã supraviețiuți, ba chiar sã transformați aceastã afacere într-una de succes?– Cred cã pasiunea ca atare este cheia succesului. Eu percep munca mea ca pe una din pasiunile mele. Îmi place ceea ce fac… Orice greutãți mã așteaptã, le întâmpin „bãrbãtește”. Mã ajutã și faptul cã mã simt ca acasã în meseria aceasta….

– Când ai început sã te interesezi de coafat? Mã gândesc cã nu ai avut acest plan încã din copilãrie – o întreb zâmbind, crezând cã am fãcut o observație haioasã, dar Kiss Emese Katalin îmi dã rapid peste bot.

– O sã te surprind. Eu deja de la grãdinițã mi-am coafat toate pãpușile și visul meu era ca odatã sã devin coafezã.

– Pãpușile?

– Da, pãpușile mele. Tu esti bãrbat tânãr, nu prea știi de pãpuși – îmi zâmbește . – Pentru noi fetele primele prietene sunt pãpușile noastre… și sã știi cã este foarte plãcut când îți dai seama cã dorințele din copilãrie se împlinesc. Dacã mã gândesc bine, eu mi-am transformat visele în planuri și iatã, am reușit… Simt o putere mare acum… Poate sã fie oricât de greu, dar totuși voi continua…

– Eu am pãrul prea afro ca sã mã tundeți, fetelor… Poate s-ar ciobi și forfecele – încerc sã-mi refac reputația dupã gafa cu aceastã întrebarea buclucașã. – Ce gãsește aici clientul, ce nu ar putea gãsi în altã parte?

– Pãi, coafezã care a învãțat coafura pe pãpuși, cam greu gãsești – îmi dã iar peste bot Kiss Emese Katalin. – Noi respectãm legislația și reglementãrile europene. Deci la noi totul se întâmplã ca la carte. De exemplu noi folosim prosoape de unicã folosințã, totodatã halate din material de unicã folosințã ce se așeazã pe îmbrãcãmintea clientului ca sã nu se murdãreascã. Avem toate ustensilele sterilizate cu cel mai recent aparat, avem o camerã pentru sterilizare, alta pentru cosmeticã, și aceasta pentru coafor. Iar nu în ultimul rând avem produse speciale, profesionale, de exemplu vopsele, balsamuri etc. Facem tot ce ține de coafor, adicã tuns, vopsit, aranjat, spãlat, tratament, ceea ce ține de cosmeticã absolut toatã paleta, de la machiaj pânã la pensat și tratament etc, și nu în ultimul rând manichiurã și pedichiurã.

– Aveți un sfat pe care doriți sã ni-l oferiți, mai ales clienților dumneavoastrã?

– Da, sã aibã grijã de pãrul lor și sã nu uite sã se rãsfețe. Din când în când trebuie sã își ofere lor înșiși cadoul de a-și reîmprospeta coafura, machiajul sau manichiura. Iar noi îi așteptãm cu plãcere.

Deritei Noémi este coafezã, lucreazã în acest salon din mai 2016.

– Recunosc cã am învãțat pe lângã șefa mea… M-am și mirat ce repede mi s-a înmulțit clientela… – spune Noémi. – Noi aici toți colegii suntem prieteni. La noi e ca într-o mare familie. Recunosc: salonul a devenit a doua noastrã familie. Ne place aici, și venim la muncã cu plãcere.

Claudia Sabãu, cosmeticianã, relateazã cu același entuziasm despre munca ei, ea lucrând la salonul Katy de 2 ani și jumãtate. – Nu credeam cã o sã mã dezvolt așa de repede pe linie profesionalã. Câteodatã chiar mã uit pe lista clienților… wow, ce listã lungã și satisfãcãtoare…

                                                                          ***
Ca bãrbat tânãr cu pãr afro, vã spun sincer, cã am avut emoții la acest reportaj. Vãzând cu ce elan lucreazã fetele, m-au trecut fiorii: ce ar fi dacã m-ar prinde și m-ar tunde la zero, așa cum îi place redactorului meu șef, care altminteri e mare fan al salonului Katy… Huh, am scãpat.