Iarba a rãmas verde dupã unguri
Iarba a rãmas verde dupã unguri

Una dintre reușitele societãții maghiare autonome din România este refondarea în anii 90 a instituțiilor lor socio-culturale vechi, ba mai mult, dezvoltarea acestora într-o direcție pragmaticã, bazatã pe educația tineretului – a tineretului maghiar, care este considerat cheia supraviețuirii pe meleagurile natale.

La început timid, marcat puternic de personalitãțile în vârstã din conducerile asociațiilor, maghiarii au reușit cu timpul întinerirea, dând naștere la o societate tinereascã, axatã pe valorile de odinioarã, educând copiii în așa fel încât sã iubeascã calul, natura, dansul, sportul, arcul, semenii.
Asociațiile de tineret maghiare apar tot mai des în rândurile organizatorilor serbãrilor culturale sau comunitare, învãțând astfel ”meseria” de lideri ai societãții. Pânã ce în anii 2000 aproape trei sferturi dintre aceste evenimente mamut au fost organizate de asociații mature, purtând marca unor lideri mai în vârstã, în anii 2010 aceastã situație s-a inversat: acum tinerii maghiari primesc tot mai multe șanse de a învãța ce înseamnã organizarea comunitarã.

Una dintre aceste organizații tinerești, KIFOR a dat chiar în aceste zile un fel de examen, fiind organizatorii Serbãrii Câmpenești Familiare Maghiare, în Parcul Colina. 
Zeci de familii maghiare au participat la program – cãlãrit, dans popular original, desene, teatru de pãpuși, concursuri pentru ”tati/mami”.

Pe rețelele de socializare maghiare au apãrut sute de poze despre aceastã zi coloratã, cu foarte mulți copii, educați încã de vârste fragede pentru a observa valorile adevãrate ale lumii. Multe poze deci – colorate, dinamice, vesele.
Totuși cea mai popularã fotografie este una alb-negru, realizatã de însuși vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István. Este (aproape) alb-negru, deoarece s-a fãcut la sfârșitul serbãrii, când s-a adunat ultima urmã umanã din parc.
Titlul fotografiei ar putea fi: iarba a rãmas verde dupã unguri.