Hipodromul Ploiești strãlucește … în anul Centenarului

Hipodromul Ploiești strãlucește … în anul  Centenarului

                                 
Istoria curselor de cai în România a început în prima parte a secolului al XIX-lea când documentele epocii menționeazã apariția de „hipodromii” la Iași, București și în mai  multe localitãți din țarã. De precizat cã România este a treia țarã din lume care a avut o instituție dedicatã cailor – Jockey Club Român, fondat în anul 1875 – dupã Anglia și Franța. Primul Derby de galop a avut loc, de altfel, tot în anul 1875, câștigat de iapa GIZELDA aparținând lui Alex. Balș (www.jockeyclub.ro).  

Cursele de cai au luat ampoare cu adevãrat când în la București s-a construit în anul 1906 Hipodromul de la Bãneasa, unul dintre cele mai moderne la acea vreme, iar în anul 1924, a  avut loc prima ediție a Derby-ului de Trap a României, cursã câștigatã de armãsarul BÃTÃUȘ, tot la Hipodromul de la Bãneasa. 


Tradiția hipicã a continuat chiar și în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial. Regii, membrii guvernului, ofițerii, boierii și burghezii sau, în termeni mondeni, vipurile, dar chiar și oamenii de rând, veneau cu bucurie la cursele de la Hipodrom pentru cã România era recunoscutã pentru potențialui cabalin. Din nefericire, tradiția curselor din București a fost întreruptã brusc de ordinul președintelui comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, care a dat ordin sã se demoleze hipodromul pentru a fi construitã clãdirea Romexpo și Casa Scânteii (azi, Casa Presei Libere).             

Cursele s-au reluat în 1961 pe hipodromul de trap construit la Ploiești (însã demolarea Hipodromului de la Bãneasa a însemnat desființarea curselor de galop în România). Cursele de trap au continuat și dupã 1989, dar  parcã nu mai aveau strãlucirea din perioada interbelicã. Totuși, ziua de 1 iulie 2018 a intrat cu certitudine în istoria sportului hipic din România. 


Evenimentul, care fost emoționant, s-a desfãșurat în fața tribunelor arhipline, celebrând un dublu centenar: 100 de ani de la fondarea statului România precum și 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, pãrintele fondator al Emiratelor Arabe Unite al cãrui nepot este sponsorul evenimentului, prin Wathba Stallions Cup.

,,Sub sloganul `One World, Six Continents`, România a fost astfel inclusã în calendarul din care mai fac parte țãrile: Algeria, Australia, Belgia, Brazilia, China, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Germania, Franța, Italia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Suedia. Evenimentul celebreazã în 2018 `Anul Zayed`, marcând 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, pãrintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.”(menționeazã  Asociația Românã a Calului Arab de Curse în comunicatul de presã, https://www.facebook.com/caidecurse/).

Organizatori au fost  Asociația Românã a calului Arab de Curse (A.R.A.C.), în parteneriat cu Federația Hipicã Românã, CSM Ploiești și Complex Hipodrom Ploiești, și astfel au avut loc 8 curse ce au reunit 57 de cai,  record de cai partanți la Hipodromul din Ploiești. 


Competiția a fost onoratã de prezența:  Excelenței Sale, Dr. Ahmed Abdullah Saeed Bin Saeed Almatrooshi, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite la București; Doamnei Lara Sawaya, Director executiv al Sheikh Mansoor Festival și Președintele International Federation of Horse Racing Academies (IFHRA) – organizație care include 56 de țãri precum și a Domnului Adnan Al Nuaimi, Directorul Abu Dhabi Equestrian Club, locul unde se desfãșoarã anual cea mai bogatã cursã de cai din lume pentru caii Pur Sânge Arab. 

Alãturi de  invitații oficiali, sunt de menționat în calitate de organizatori, Guillaume Fillet, Președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse precum și Viorel Dabija, Președinte al Federației Hipice Române care i-au felicitat pe participanți și le-au oferit premii tuturor, indiferent de rezultatul obținut, pentru cã pânã la urmã importantã este participarea, iar mai apoi, dupã antrenamente și efoturi, vine și câștigarea competiției.

„Este momentul în care România și-a reafirmat poziția în lumea curselor de galop, însã drumul e lung pânã la atingerea unui nivel de performanțã. Ne dorim ca A.R.A.C. sã devinã un punct principal pe harta Europei de Est în domeniul curselor de galop pentru caii Pur Sânge Arab, iar acest lucru este posibil prin sprijinul oferit de HH Sheikh Mansoor Festival și directoarea executivã Lara Sawaya care s-a arãtat încântatã de acest frumos debut competițional. ” (a precizat Guillaume Fillet, Președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse, asociație dedicatã curselor de galop pentru cai Pur Sânge Arab în România și are atribuții autorizate de WAHO -World Arabian Horse Organisation).    

„A fost prima reuniune de amploare în care s-a implicat Federația Hipicã Românã și sperãm ca prin toate eforturile noastre unite sã atragem atenția proprietarilor de cai din România sã se implice în valorificarea geneticã a cailor din România. Trebuie sã învãțãm sã ținem la tradițiile noastre, mai ales acum, în anul Centenarului, când primim o șansã sã reintrãm în rândul lumii. Trebuie sã continuãm ceea ce am început, sã ne reafirmãm tradiția în creșterea cailor de rasã purã, cu pedigree și ascendențã doarte bine controlatã” (a declarat Viorel Dabija, Președinte al Federației Hipice Române).


,,Ah .. dați-mi un cal cu aripi”, spunea candva William Shakespeare, iar în anul centenarului ca într-o legendã, parcã au prins aripi caii pe hipodromul din Ploiești. Ei bine… în anul centenarului 2018, Hipodromul din Ploiești  strãlucește și tradiția hipicã interbelicã renaște (așa cum au precizat Viceprimarul, Cristian Ganea,  reprezentantul Ligii Ecvestre Profesioniste,  Lucian Bãroiu și  directorul adjunct al CSM Ploiești, Lucian Rãdulescu la o conferințã de presã. (,,Conferințã de presã: perspective interesante pentru Hipodromul Ploiești!”, în http://www.csmploiesti.ro/ , 19.07.2018).

Deschiderea sezonului hipic a avut loc pe 29 aprilie 2018 și cursele vor continua pânã pe 2 decembrie 2018 când va avea loc premiul de închidere.  Redacția  Corbii Albi mulțumește   pentru  fotografii Domnului Daniel Angelescu  și informații Doamnei Irina Macedonski, PR la Asociația Românã a Calului Arab de Curse.
        
Sã ,,intrãm în magia spectacolului”, cum spune Lucian Bãroiu. Dragi cititori,  vã invitam la evenimente hipice, indifrent unde au loc, deoarece nu veți regreta dacã veniți, iar cu siguranțã veți simți, cum spune un proberb arab, cum ,,vântul cerurilor este cel care suflã între urechile unui cal.”