Guvernul Ungariei alocã 100 de miliarde de forinți gospodarilor maghiari din Transilvania
Guvernul Ungariei alocã 100 de miliarde de forinți gospodarilor maghiari din Transilvania

Pare a fi un succes total proiectul pilot al Ungariei prin care acordã sprijin gospodarilor maghiari din Transilvania. Pentru început s-a sondat viabilitatea acestei idei în Câmpia Transilvaniei, zona Mureș. Cei care coordoneazã proiectul au constatat un mare interes fațã de acestã intenție a guvernului Ungariei, sosind 526 de înscrieri la concursul de proiecte gospodãrești. 

Se puteau solicita fonduri pentru cumpãrarea mașinilor agricole respectiv pentru sprijinirea asociațiilor gospodãrești maghiare. Interesul maghiarilor se poate observa și pe statistici: au sosit cereri din 172 de localitãți. 

Fiind al doilea proiect al guvernului FIDESZ de acest gen – primul s-a desfãșurat în Voivodina Autonomã (Serbia) –, organizatorii s-au decis sã continuie, ridicând chiar sumele investite în societatea gospodãreascã maghiarã din Transilvania la 100 de miliarde de forinți (pe termen lung).

Pînã acum s-au cheltuit în jur de 50 de miliarde de forinți pentru a sprijini gospodarii maghiari de peste hotare.

Una dintre atuurile acestor posibilitãți de a porni afaceri agricole pe meleagurile natale este seriozitatea cu care gospodarii maghiari își desfãșoarã activitãțile în cadrul Asociațiile Gospodãrești Maghiare – asociații cu statut juridic.


Un bun exemplu este asociația din Cojocna (Kolozs), care trãind în umbra Clujului (la o distanțã de cca. 20 km) a reușit sã clãdeascã un întreg sistem de administrare, producând porumb boabe, vândut pe piețe interne.

În Cojocna (jud.Cluj) și gospãdãriile personale ale gospodarilor maghiari sunt vii. În aceste zile la sediul asociației se încarcã porumbul boabe iar în unele particulare se fac calcule deja legate de proiectele europene.


Balogh István, vicepreședintele Asociației Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs) dã interviuri peste interviuri, iar Tõkés István explicã cultivarea dovleacului plãcintar – o afacere realizatã cu bani europeni.
Mulți din bãtrânii satului sunt de pãrere, cã aceste asociații gospodãrești ungurești sunt de nelipsit din viața sãnãtoasã a satului. La ei încã nu a ajuns proiectul guvernului FIDESZ, dar sunt convinși, cã vor fi destui gospodari care se vor înscrie cu proiecte la concurs.