Guvernul Ungariei a construit încă trei grădinițe și creșe maghiare în România

Guvernul Ungariei a construit încă trei grădinițe și creșe maghiare în România

Cu sprijinul guvernului maghiar în luna septembrie au fost inaugurate încă trei grădinițe și creșe în Transilvania și Partium, înbunătățind categoric situația greoaie a acelor părinți maghiari, care vroiau să-și înscrie copii la secție maghiară.

La inaugurarea celor trei grădinițe și creșe – Zalău (Sălaj), Turda (Cluj),Tărcaia (Bihor) – au fost prezenți și reprezentanții guvernului Ungariei, care au încurajat maghiarii din zonă, să-și înscrie cu încredere copii la secțiile maghiare din regiune, având încredere în sprijinul aferent acordat de Țara Mamă, respectiv în strategia națională a Ungarie – o strategie  care are în vizor și contracararea asimilării, statisticile arătând mulți copii maghiari în România, care abia își cunosc limba maternă, ba mai mult, nu se mai consideră maghiari.

Toate cele trei grădinițe și creșe s-au clădit cu acordul autorităților locale respectiv cu sprijinul moral sau practic al bisericilor maghiare tradiționale și neoprotestante.

 Despre inaugurarea a zecilor de instituții de învățământ cu predare maghiară  clădite de guvernul Ungariei nu prea sunt relatări în presa românească, deși fenomenul în sine – invitarea Ungariei la rezolvarea problemelor învățământul din România (minorități) – ar merita o dezbatere. Și să nu uităm, dacă ar exista aceste relatări, și societatea română ar înțelege mai ușor, cum de crește zilnic numărul acelor maghiari, care se simt tot mai aproape de Ungaria.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.