Gospodarii maghiari învațã România sã se bucure de pãmântul natal
Gospodarii maghiari învațã România sã se bucure de pãmântul natal

Nu existã antidot mai eficient împotriva delãsãrii și scepticismului ce dominã România, decât cheful de viațã.Foto: Vákár István – vicepreședinte Consiliul Județean Cluj
Concursul de arat organizat recent de Asociația Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs) nu a avut ca scop oferirea diplomelor pentru vitezã sau alte calitãți speciale, ci pentru a demonstra lumii, cã… se poate.

Tractoarele comunicau vesel „pe pista de concurs”, ba mai mult, se mai și ajutau, dacã plugul unuia se împotmolea. Tinerii fãceau glume pe seama celor mai în vârstã, și se mai și intra pe linia celuilalt, pentru a „enerva” puțin concurentul vecin.

Interesant e cum reușesc acești oameni sã combine plãcutul cu utilul. Deși acest concurs pare unul de „sãrbãtoare”, practic se arã terenul asociației de gospodari, totuși se și experimenteazã : și în acest an se încearcã sã semene direct pe brazdã, cu o mașinã agricolã specialã.

Dupã câteva tururi tractoarele „se plictisesc”, și formând un șir lung, se îndreaptã spre drumul asfaltat, la marginea cãruia bucãtãria „concursului” lucreazã deja din greu.

În câteva minute oamenii se amestecã, stau de vorbã lângã un pahar de țuicã, țãrani simpli și agronomi, ingineri și tractoriști, politicieni și oameni de rând.

Da. Asociația Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs ) de lângã Cluj, dã exemplu unei țãri întregi, cum trebuie sã te bucuri de pãmântul natal.