Gala de toamnã a Corbilor Albi – a sosit noua generație de elevi care încap în mãnușa României

Gala de toamnã a Corbilor Albi – a sosit noua generație de elevi care încap în mãnușa României
Gala de toamnã a Corbilor Albi  a sosit noua generație de elevi care încap în mãnușa României
 
Gala de toamnã a Corbilor Albi a adus cea mai frumoasã surprizã pentru fondatori, redactori și simpatizanți, deoarece au avut posibilitatea sã facã cunoștințã cu noua generație a elevilor români și maghiari, care doresc sã participe la aceste activitãți interactive multiculturale.
 
         
 
Acum 2 sau 3 ani nu prea s-a crezut cã aceastã inițiativã va gãsi loc pentru rãdãcinile sale, crezând cã odatã cu plecarea elevilor ”veterani”nu va mai exista una nouã.
 
 
Iatã deci, la aniversarea a 5 ani de existențã a Corbilor Albi apare din senin, cu o seninitate caracteristicã elevilor de gimnaziu, a doua generație de ”colaborare cu Corbii Albi”.
 
             
 
Ca și pânã acum, activitãțile au avut acel caracter ”nepieptãnat” și absolut original, care a adus faimã acestor gale. Cei care au intrat în prima salã a elegantului Turn al Croitorilor au fost obligați de un elev maghiar și unul român, sã asculte versiunea rapidã a povestirii ”Mãnușa”, o poveste fermecãtoare ucraineanã, care are un mesaj cu cât de simplu și drãguți cu atât mai serios: TOȚI AVEM LOC ÎN MÃNUȘÃ, RESPECTIV ÎN ROMÂNIA, români, maghiari, ucrainieni.
 
 
Dupã ”controlul de mãnuși” (luarea mãrimilor) s-au fãcut primele estimãri despre numãrul publicului (46 de oameni). Gala a început cu vestita baladã a lui Arany János, „Ágnes asszony”, tradusã în limba românã, cu titlul ”Agnes spalã la râu”, transpusã pe scenã de elevii Liceului Energetic, conduși de profesoara Bara Elisabeta. 
 
 
Ei au fost urmați de elevii școlii generale Octavian Goga din Mãnãștur, pregãtiți de profesoarele Cerasela Varga și Teodorescu Alina Liana.
 
 
Gala a continuat cu inaugurarea rafturilor ucrainiene ale Bibliotecii Corbii Albi, un eveniment devenit mult mai dinamic decât s-a crezut, deoarece redactorii Horia Picu și Adriana Macsut, alãturi de cea mai nouã colegã din București, Angelescu Florina, și-au luat în serios misiunea, lãudând dar și criticând cãrțile citite. 
 
            
 
În dezbaterea tot mai interesantã s-au angajat și noii bursieri ai Corbilor Albi, Szõke Tímea și Lõrinczi Eszter.    
 
      
 
Partea cea mai frumoasã și autenticã a galei a fost momentul citirii „Testamentului” lui Sevcenko în limba ucraineanã de cãtre Maria Laver, reprezentanta Asociației pentru Dezvoltare Localã ”Ivan Krevan” din Repedea (Maramureș) ,urmatã cu un examen-experiment: citirea ”la prima vista” a traducerilor în maghiarã și românã de cãtre profesoara Teodorescu Alina Liana, respectiv coordonatorul asociației, Szabó Csaba.
 
           
 
S-a fãcut prezentarea a mai multor volume ucrainiene traduse în românã sau maghiarã, cum ar fi Iuri Andruhovici, Oksana Zabusko, Sofia Andruhovici, Igor Hurhula, Misa Nebeleac, Ivan Franko, Sevcenko. S-a pus în discuție și greutãțile prin care cãrțile ucrainiene ajung la cititori. 
 
          
 
Reprezentanta Departamentului pentru Relații Interetnice (care functioneazã ca structurã fãrã personalitate juridicã, în subordinea Primului-ministru și în coordonarea ministrului delegate pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului), expertul superior Somai Gyöngyvér a încercat sã rãspundã întrebãrilor legate de distribuirea acestor cãrți ucrainiene, subliniind rolul Corbilor Albi în promovarea acestora prin recenzii publicate pe portalul www.corbiialbi.ro.
 
        
 
Sfârșitul galei a adus a doua surprizã din partea elevilor, cãrora nu le-a venit sã creadã cã tricourile le rãmân lor, bucurându-se gãlãgios pentru vestea pozitivã, pomenind între ei pe cei din generația veche, pe care i-au invidiat în secret, pentru prezența lor pe scenele elegante ale Clujului.