FilmtettFeszt. Hai la filme maghiare!
Ieri, 3 octombrie 2018, a început oficial la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg festivalul Zilele Filmului Maghiar, aflat la a 18-a (!) ediție. Oare știai de acest eveniment cultural clujean pânã acum?
știu, poate mulți dintre dumneavoastrã ați vãzut deja la TIFF multe dintre proiecțiile aflate în programul festivalului care s-au proiectat în cadrul evenimentului cu același nume la Festivalul Internațional de Film Transilvania.
Am fost plãcut impresionat sã observ cã evenimentul are prizã și la publicul românesc din Cluj. Miercuri, 3 octombrie, dupã-masã, aflându-mã în holul recent renovatei Cinema Victoria, așteptându-l pe Bálint Zágoni pentru a face un videointerviu, am vãzut douã doamne întrebând de programul în limba românã al festivalului. Din pãcate, la acel moment, domnul de la casierie avea doar unul singur.
La deschiderea oficialã din 3 octombrie Bálint Zágoni, organizatorul principal a spus: în ultimii ani aprecierea peliculelor maghiare s-a schimbat vizibil, în Transilvania, cererea fațã de aceste producții a crescut.
„Îmi amintesc cã în anul 2012 a fost o performanțã deosebitã proiecția filmului Aglaja la Cinema Victoria. Mai mult, a fost o știre deosebitã cã aceastã producție artisticã a ajuns în circuitul cinematografelor. Acum am ajuns la performanța de a avea cinci filme proiectate în diverse sãli de cinema din țarã” –  a spus Zágoni.
A menționat faptul cã pentru a ajunge la acest succes, a fost neapãrat nevoie de filme de succes în limba maghiarã, de renovarea sãlilor de cinema din ținutul Secuiesc. – Pot spune cã și Filmtett a reușit sã contribuie la avansarea acestui proces. Azi nu mai este o senzație faptul cã un film maghiar este proiectat la cinematografele din România.

FilmtettFeszt. Hai la filme maghiare! Filmele ruleazã cu subtitrate în limba românã sau englezã. Detalii pe site-ul evenimentului.