”Fiecare membru al naţiunii maghiare poate conta pe guvernul Ungariei, fie că locuieşte în patria mamă sau peste graniţe”

Până ce în România cea mai importantă problemă pare a fi cazul șoferului patriot român Fănică Bordînc ”agresat de vameșii maghiari” pentru că ”a ieşit din coloană şi a pus maşina, cu acordul tuturor, cam pe jumătatea drumului ca să nu mai treacă alții“, Ungaria se pregătește de a pune în practica planul de restructurare al economiei.

Conform planului, Ungaria va continua să ajute comunităţile maghiare de peste hotare pentru consolidarea economică a acestora, iar guvernul va susţine cu încă 18,5 miliarde de forinţi (52,86 milioane euro) programele de dezvoltare economică.

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a explicat că, în cazul Ungariei, din motive istorice, graniţele ţării şi cele ale naţiunii nu coincid. Guvernul ungar este interesat şi urmăreşte o politică externă de bună vecinătate, doreşte să întreţină relaţii bune cu toate ţările vecine, lucru care este benefic mai ales pentru comunităţile naţionale maghiare de peste graniţă, a precizat politicianul.

Acesta a adăugat că încearcă să evite tensiunile, încearcă să se
distanţeze de problemele de politică internă, până la momentul în
care acestea au un impact asupra comunităţilor naţionale maghiare.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe a mai declarat că respectul reciproc este, de asemenea, important, iar Budapesta aşteaptă respect de la ţările vecine pentru care “un eveniment istoric reprezintă bucurie, dar care pentru noi este tragedie naţională”. În acelaşi timp însă “respectarea faptelor istorice nu înseamnă revizionism”, a precizat politicianul.

Ministrul a mai menţionat că vor fi ajutate comunităţile maghiare de peste hotare să devină economic mai puternice, programele de dezvoltare economică vor continua, iar guvernul le va suţine cu încă 18,5 miliarde de forinţi (52,86 milioane euro).

Fiecare membru al naţiunii maghiare poate conta pe guvernul Ungariei, fie că locuieşte în patria mamă sau peste graniţe, a explicat politicianul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.