End-Ibo – un brand secuiesc clãdit cu mâini proprii
End-Ibo – un brand secuiesc clãdit cu mâini proprii

Una dintre întreprinderile cu cel mai mare succes din Remetea (județul Harghita), fabrica de ciocolatã de casã, END-IBO a început producția în ianuarie 2000. Produsul de bazã, și în același timp produsul cu care a început sã funcționeze întreprinderea, este ciocolata de casã la care s-au adãugat produsele secundare turta dulce cu miere, sãrut de cocos, salam de biscuiți, prune glazurați etc. Pânã în ziua de azi, produsul cu cel mai mare succes rãmâne în continuare ciocolata de casã, al cãrui merit este menținerea lor pe o piațã competitivã.

„Povestea fabricii noastre de ciocolatã de casã începe cu pãrinții noștri care au lucrat în fabrica de lapte praf de la Remetea. Aș putea spune cã am moștenit meseria de la ei. Astfel, ne-am simțit atrași de aceastã activitate. Pânã în 2000, am lucrat în comerț împreunã cu soțul meu, dar ocupația pe care am avut-o nu ne prea ofera perspective. Având în vedere cã aceastã secție a fabricii de lapte praf a fost închisã, am decis sã înființãm întreprinderea noastrã cu ajutorul familiei. La început am lucrat doar membrii familiei, zi și noapte. Slavã Domnului, ciocolata de casã este destul de cunoscutã în Ardeal. Am putea spune cã a avut și are și în prezent tradiție, și am înregistrat succese” – povestea Laczkó Ibolya, proprietarul întreprinderii. Dupã decesul soțului (Endre – vezi numele firmei: End-Ibo), doamna conduce singurã firma.

Produsele sunt vândute în 22 de județe ale a României. Fabrica are aproape 50 de angajați și produce lunar 60 de mii de kg de ciocolatã de casã.

„Obiectivul nostru este sã lucrãm cu forța de muncã din Remetea. Încercãm sã ne respectãm reciproc pntru a forma o echipã bunã, deoarece numai astfel se poate efectua o muncã de calitate. Sloganul fabricii de ciocolatã de casã în Remetea întotdeauna a fost și este urmãtorul: cumpãrãtorul mulțumit revine. Nu dorim sã renunțãm la tradiție doar pentru a corespunde așteptãrilor unora și nu dorim ca, prin adãugarea a diferitelor substanțe la aceastã ciocolatã naturalã, sã obținem un termen de valabilitate de un an, ci dorim sã ramânem la tehnologiile folosite și pânã acum” – spune Ferencz József, conducãtor tehnic.

Importanța întreprinderii este recunoscutã și la nivelul conducerii comunei.

„Aceastã fabricã e mândria noastrã. Oamenii au construit cu mâinile lor, în mod cinstit, fabrica aceasta, care în prezent a dobândit un renume național”– sublinia Laczkó-Albert Elemér, primarul comunei Remetea.

Turta dulce și Sãrutul de cocos nu conțin conservanți, iar ciocolata de casã conține conservanți numai în lunile de varã și atunci într-o cantitate foarte micã. „Secretul succesului ciocolatei de casã este în primul rând calitatea, cãci mai existã în România produse similare care poartã numele de ciocolatã de casã, dar care, cred eu, sunt în urma produsului nostru din punct de vedere calitativ, ciocolata noastrã aflându-se pe primul loc. Oamenii ne mulțumesc pentru aceasta, mai ales copiii, pe care reclamele stupide nu-i pot pãcãli, cãci, dupã ce au gustat ciocolata noastrã, le spun pãrinților cã aceasta este ciocolatã pe care o doresc, dacã sunt multe alte ciocolate în magazin, lângã End-Ibo” –  vorbesc fabricanții despre produsele End-Ibo.