Elevi maghiari și români chemați sã elaboreze ”trecuturi alternative” – Concursul Problema Solvenda Romania
Elevi maghiari și români chemați sã elaboreze ”trecuturi alternative” – Concursul Problema Solvenda Romania

La Cluj, în perioada ianuarie – aprilie 2019, Mathias Corvinus Collegium și CaseSolvers organizeazã concursul pe teme istorice cu denumirea de Problema Solvenda România, ediția a treia. De precizat cã perioada de înscrieri are loc pânã pe 24 februarie 2019 și se face pe pagina oficialã a concursului, problemasolvenda.com , iar finala are loc pe 6 aprilie. 

Elevii, înscriși la concurs, sunt împãrțiți în echipe formate din trei membri și au ca temã realizarea unui studiu despre o situație istoricã importantã. Studiile de caz ale elevilor vor fi evaluate de un juriu care este compus din conducãtorii unor întreprinderi, istorici și profesori renumiți. 

     

Manifestarea are ca scop analiza, dar și regândirea trecutului istoric, mergând chiar pînã la elaborarea unui trecut alternativ. În acest mod, istoria nu mai este o materie plictisitoare de tocit, ci elevii care concureazã pot trãi în mod efectiv pagini de istorie, adicã devin personaje istorice și regîndesc și chiar schimbã trecutul prin metode analitice și strategice. Organizatorii au stabilit trei etape ale concursului:

,,Prima etapã constã în pregãtirea online a concurenților. Aceștia vor avea ocazia sã însușeascã informațiile necesare pentru a putea rezolva un studiu de caz pentru o situație istoricã din clipurile și prezentãrile de pe pagina oficialã Problema Solvenda România.

A doua etapã este preselecția online: echipele vor avea de rezolvat teste bazate pe prezentãrile și materialele de training deja întâlnite în etapa anterioarã, iar cele mai bune 9 echipe vor ajunge în semifinalã.                                                     Likker Zsuzsa, Géczi Renáta

În semifinalã echipele vor avea de rezolvat un studiu de caz bazat pe o întâmplare istoricã, având ocazia sã foloseascã informațiile însușite în etapele anterioare. Pentru rezolvarea acestui caz, vor avea la dispoziție 72 de ore, la sfârșitul cãrora vor avea de prezentat rezultatul. Studiile de caz prelucrate de cãtre echipele concurente vor fi prezentate în același timp în trei sãli diferite cu câte trei echipe concurente. În prima salã vor prezenta trei echipe române, în a doua si a treia salã vor fi cate trei echipe maghiare. 

În cadrul semifinalei, se va afla care sunt cele trei echipe care vor ajunge în finalã, pentru a-și prezenta rezolvãrile în fața unui juriu profesional. Finalã va avea loc în aceeași zi ca și semifinala, respectiv pe 6 aprilie 2019, la Cluj” – spuneau organizatorii la TVR Cluj.

Concurenții pot solicita informații:

– pe email ( problema.solvenda.romania@gmail.com );

– pagina web ( http://problemasolvenda.com/ro );

– facebook ( https://www.facebook.com/pg/Problema-Solvenda-Rom%C3%A2nia-925731327521090/about/?ref=page_internal ) .