Elan patriotic – Klaus Iohannis mai pierde o bãtãlie cu ungurii
Elan patriotic – Klaus Iohannis mai pierde o bãtãlie cu ungurii

Semnarea condicii antimaghiare este oricând binevenitã în viața politicã a României. Sã dai un pic în unguri, sã te prefaci cã nu înțelegi ”care este problema lor”, toate acestea sunt binevenite, dacã vrei sã ai votanți. Ca și pe vremuri, carnetul de partid PCR. Nu strica sã-l ai, dacã ajungeai într-o funcție mai înaltã…

Unii au semnat condica din inerție, alții din convingere. Sunt și politicieni care au semnat condica datoritã complexelor minoritare: având limba maternã diferitã de cea a majoritãții, au sentimentul cã trebuie sã dovedeascã în mod constant cã sunt mai români, decât românii. 

Deși nimeni nu-iobligã.

Nici pe președintele țãrii nu-l obligã nimeni sã conteste dreptul maghiarilor de a trãi într-o țarã unde asimilarea prin modificãri administrative este interzisã. Nu l-a obligat nimeni sã conteste drepturile de bazã ale maghiarilor. 

Elanul patriotic stricã însã uneori.

Din fericire Curtea Constituționalã a României (CCR) a respins în aceste zile sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care interzice modificarea limitelor teritoriale ale localitãților, dacã se modificã ponderea cetãțenilor care aparțin unei minoritãți entice.

Era prea de tot. Sau nu?