Egri Bálint: Sã trezim interesul pentru cultura maghiarã, iar noi, maghiarii, sã ne deschidem spre cultura românã
Egri Bálint:Sã trezim interesul pentru cultura maghiarã, iar noi, maghiarii, sã ne deschidem spre cultura românã 


1 Decembrie 2018. 100 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, Ziua Națioanalã a României.Cu 100 de ani în urmã, în aceastã zi 1228 de deputați au votat cu entuziasm copleșitor cã naționalitãțile care vor trãi pe teritoriul statului de drept român, care rezultã din unirea Transilvaniei cu Regatul Român, vor fi liberi și egali, fiecare naționalitate se va instrui, administra și judeca în limba sa.

Cele declarate și promise în textul Rezoluției Marii Adunãri Naționale au fost asigurate parțial numai dupã schimbãrile din anul 1989.

Acest lucru este demonstrat și de cifre: procentul populației românești din Transilvania a crescut de la 55% la 74%, iar germanii și evreii aproape au dispãrut.

Pluralismul religios a fost înlocuit cu un bloc religios de 64% româno-ortodox.

Ultimul petec colorat rãmas pe teritoriul vechi al Principatelor este populația de naționalitate maghiarã scãzutã în procent la jumãtate.

Este evident cã aceste procese începute în secolul al XX– lea trebuie sã fie oprite în secolul al XXI –lea și dupã posibilitãți corectate.

Aceste schimbãri, ne place sau nu, vor fi realizate numai prin acceptarea unirii de acum 100 de ani a Regatului Român cu Transilvania.
   
Cu acest lucru putem conștientiza cã pentru a obține autonomia ținutului Secuiesc și al egalitãții depline al naționalitãții maghiare cu toți cetãțenii din țarã, trebuie sã câștigãm încrederea majoritãții române.

Acest lucru presupune ca în viața publicã sã ne exprimãm supãrãrile de pe ambele pãrți și sã le rezolvãm între noi.

În afarã de acest lucru trebuie sã respingem imaginea naționalã a românilor, care își are rãdãcinile în concepțiile francezilor, pe baza cãreia toți cetãțenii unui stat național aparțin acelei națiuni, indiferent de origine, de limbã.

Pentru a obține cele enumerate avem nevoie de o colaborare strânsã dintre organizațiile civile, dintre afacerile, dintre instituțiile culturale din țarã și din Ungaria, în scopuri bine determinate: în cât mai multe locuri din România sã facem cunoscutã muzica noastrã, capodoperele ale literaturii, ale artelor plastice, ale artelor culinare, ale teatrului nostru. Tot ce este interesant și de prețuit din cultura noastrã sã fie prezentat românilor. Trebuie sã cãutãm aliați în societatea româneascã, sã demonstrãm cã avem valorile noastre importante, valorile noastre de neprețuit.
Trebuie sã trezim interesul pentru anumite pãrți ale culturii maghiare, de la filmele noastre prin serialele noastre, muzica noastrã, bancurile, cãrțile, picturile noastre, statuile, dansurile, arta culinarã, prin îmbrãcãmintele noastre pânã la tradițiile maghiare.

Foarte important e sã formãm o imagine realã, pozitivã despre maghiari în ochii tinerilor din România, deoarece de ei depinde viitorul acestei țãri!

În afarã de aceasta trebuie sã ajutãm strângerea legãturii între românii din Ungaria și românii din România, sã fie mai echilibratã aceastã legãturã.

Eu cred cã ceste procese sunt deja în curs, cã Guvernul din Ungaria și acum ajutã ambițiile naționalitãții maghiare din România.

Organizația Corbii Albi, portalul de informații despre maghiarii din România, destinat publicului român a înființat o bibliotecã care promoveazã literatura maghiarã tradusã în limba românã, respectiv literatura românã tradusã în maghiarã, publicã încrucișat opere literare și articole.

și noi, maghiarii trebuie sã deschidem spre cultura românã, sã o cunoaștem mai bine, sã o integrãm în viața noastrã valorile și posibilitãțile ei. În schimb, pe parcursul tuturor manifestãrilor noastre prietenești nu trebuie sã uitãm de pãstrarea și întãrirea identitãții noastre. Pentru cã reușim sã câștigãm egalitatea în aceastã țarã cu populația majoritarã numai dacã ne pãstrãm demnitatea și identitatea naționalã.
Pierzându-ne demnitatea și identitatea vom fi incapabili sã respectãm demnitatea și identitatea altora.
Reușind sã ducem la bun sfârșit cauza noastrã, putem construi o Europã Centralã – Esticã puternicã și bogatã pentru copii și nepoții noștrii, astfel încât în viitor vor rezista la jocurile puterilor mari.

Egri Bálint
voluntar la Asociația Tinerilor din Ardeal la Cristuru Secuiesc.

Traducerea: Lõrinczi Edit