E limba noastrã și facem ce vrem cu ea. Putem s-o vorbim incorect. Ungurii sã fie însã mai atenți!
E limba noastrã și facem ce vrem cu ea. Putem s-o vorbim incorect. Ungurii sã fie însã mai atenți!

Asistãm zilele acestea la o bãtãlie online a argumentelor pro și contra românului care a pretins cã la Kauflandul din Odorheiul Secuiesc nu a fost servit cu mici de cãtre vânzãtoarea unguroaicã pe motiv cã nu știa limba maghiarã și a dat comanda în românã. Cã filmul a fost trucat sau nu, cã vânzãtoarea a fost sau nu provocatã nici nu mai conteazã. Ceea ce este important acum este felul în care se dezlãnțuie patriotismul la unii dintre români. Paradoxal, cei mai mãcinați de forma corozivã a patriotismului sunt acei indivizi care cred cu tãrie cã, dacã ești cetãțean român, TREBUIE sã vorbești limba românã.

Sã le explici unor astfel de patrioți înfierbântați cã, dupã cum spune Constituția, cetãțenia este un drept pe care îl dobândești prin naștere, ceea ce nu atrage automat obligativitatea de a vorbi limba românã – cã, vorba aia, poți sã te naști surdo-mut nu doar în altã etnie, dar tot român devii – este o luptã pierdutã înainte de a începe. 

Te gândești atunci sã încerci o variantã mai caldã, mai umanã, și sã vorbești despre propriile experiențe, sã depui mãrturie bazându-te pe realitãțile cu care te confrunți în fiecare zi. Și ce te gândești sã mãrturisești? Cã tu te-ai mutat în Secuime de doi ani jumate, cã ai un soț român care vorbește maghiarã fluent, cã ai un câine și-un copil pe care îți place sã îl crești aici și cã habar n-ai de limba maghiarã cã nu ți-a trebuit din simplul fapt toți ungurii între care trãiești vorbesc cu tine întotdeauna în românã.

Dupã astfel de confesiuni, simți cã ai gãsit calea de a schimba lumea și mergi la culcare cu cugetul împãcat. Datoritã ție, lumea va înțelege cã deseori presa exagereazã și denatureazã adevãrul în funcție de interesele anumitor indivizi, însã dimineța descoperi exact contrariul. Suferinzii de patriotism s-au dezlãnțuit în comentarii în care preaslãvesc limba românã, cel mai adesea, scriind jenant de incorect. În loc de contraargumente, la care te-ai putea încumeta sã mai rãspunzi câte ceva, te trezești invadat de o ploaie de înjurãturi. Nu numai cã ar trebui sã îți ții acasã pãrerile care nu corespund modului lor de gândire, dar ar trebui sã încetezi sã te mai numești român, cãci ești nimic mai mult decât un trãdãtor de neam și patrie.

Și, ca sã susțin concret cele afirmate anterior, redau într-o selecție câteva dintre argumentele pe care eu însãmi le-am primit drept comentarii la o postare în care încercam sã spun cã realitatea în lumea covãsneanã nu seamãnã câtuși de puțin cu ceea ce se prezintã în presa de la București. Din respect pentru cei ce mi-au scris, nu le dezvãlui identitatea și nu voi modifica forma textelor.

1. „Hai mai las-a. Poate esti unguroaica si nu stii. Cam toti care am trecut prin zona am patit asa ceva cel piutin o data ce tot baati tu campii ca nu? Nu visam si nici filmul nu poater sa minta. E adevarat ca au mai fost amendati acum 2 ani pentru ca nu aveau pliante decat in maghiara? Astia chiar sunt prosti sau cum?? Au pus un manager ungur si au zis sa descuca el nu?? Ar trebui sabotati nene. Su dementii aia cu tinutul lor secuiesc n-au vorbit ei cu gura lor? Era trucaj??”

2. „M-am lãmurit cât de sclavã e acolo,de n-are curajul sã rãspundã ea și pune pe altcineva sã rãspundã. Se dã dupã curul altuia.”

3. „Esti proasta mirelo de bubui.daca te marita-i cu un roman si te ducea-i acolo la unguri…ia sa vezi tu ce urat iti vb.te-ai maritat cu un bozgor si aia te respecta ca pe unu de-al lor.ce dracu iti trebuie scoala de la oxford sa gandesti asta.da-te dracului.eu m-am dus la ghiorghieni acu, aproape 20 de ani si intreba-m in romaneste unde e gara si nimenii nu-mi raspundea si nu ma baga in seama.mars si mananca tu cacat in ungaria cu postarea ta.”

4. „Sinteti dusi cu capu nu e chestia ca nu a fost servit ca nu e ora 10 dar in Romania nu esti obligat de bozgori sa stii ungureste chiar unde ai fii cum zice avortonul ala ca daca esti in zona esti obligat sa stii ungureste sintem in Romania nu in Ungaria”

5. „Ce atîtea comentarii ..ca sint buni cã sint rãi …și țigani vorbesc țigãnești în șatrã lor ….Dar cînd ești în spațiul public și mai ales într-o unitate de deservire publicã trebui sã vorbești ,L Naționalã …(cred cã buletinul îl are ștantat in l.româna )…,Deci obligatoriu trebui sã vorbeascã l.naționala (adicã l româna)….”

6. „Madam …În Românica indiferent de etniea din care faci parte (și în constituție este menționat )…,,,Ești nãscut în Ro ,ai naționalitatea Ro .

..Trebui sã stii limba Naționalã M C..,dã o fugã pina în D.SK.I.F și cumpãra un pachet de biscuiți …(nu știi l .naționalã ,sau una de c.internaționalã )….te servește cu …un zîmbet ..și pa !..Cît despre greșeli de ortogr….nu prea cred ca ai ce obiecta .”

7. „Eu traiesc in prezent si sincer toti acesti prosti care se cred bozgori sau ciori pt ca sunt rodul unui futai dintre un ungur si o taranca sau o inaripata si o taranca sunt cancer si ar trebui extirpati ca in evul mediu .. arsi pe rug ”

Mã opresc la cifra fatidicã șapte, deși comentariile de acest gen sunt mult mai numeroase. Au existat, desigur, și câțiva cetãțeni care și-au expus punctele de vedere relativ decent deși tendința de a jigni a rãmas în continuare vie. Concluziile le va desprinde fiecare dupã facultãți, vorba unui mare scriitor român.

Iriginalul AICI