„E cool sã te faci profesor!” – tineretului maghiar promoveazã optimismul și bucuria de a fi dascãl
„E cool sã te faci profesor!” – tineretului maghiar promoveazã optimismul și bucuria de a fi dascãl

Organizațiile maghiare de tineret din Ardeal coopereazã tot mai eficient cu societatea civilã maghiarã. Nu mai existã practic nici o organizație maghiarã de tineret care sã nu funcționeze dupã modele occidentale, concurând cu succes pentru a obține fonduri nerambursabile interne sau europene.

Zecile de organizații se dueleazã în realizãri. Ieșind din perioada de pionerat al anilor 2000, acești tineri s-au angajat tot mai mult în redresarea învãțãmântului, inițiind un întreg sistem de programe care, oricât de ciudat ar pãrea, promoveazã optimismul și bucuria de a fi profesor.


Una din invitatele în cadrul acestui sistem de programe realizate tocmai prin grupurile de tineret, cum ar fi Kplusz și KIFOR, este în aceste zile revelația ”învãțãmântului cool” din Ungaria, Joós Andrea (foto), o fire inovatoare, capabilã sã facã breșe în tot învãțãmântul greoi al Ungariei.

Andreea este fondatorul unor noțiuni cum ar fi Biologia Revelativã, care combinã predarea clasicã în clasã, cu un ”sistem cool”, prin skype, cu manuale distractive și metode absolut originale (adunarea punctelor de cãtre elevi nepregãtiți, dar care își prezintã nepregãtirea lor într-un mod creativ).

Peste 200 de tineri pedagogi și-au fãcut timp sã experimenteze cele douã cursuri revelative ale Andreei, care obliga la un moment dat tinerii sã inițieze dialoguri cu colegul aflat în proximitate, dezghețând astfel statul alãturi.
La terminarea desfãșurãrii modulelor s-a petrecut miracolul: reușita colectivã. Peste 20 de tineri pedagogi au avut ceva de întrebat în legãtura cu optimismul purtat în sufletul pedagogilor. Andrea a organizat pânã și sesiunea de întrebãri într-un mod original, numãrând invers, ca la așteptarea unui start: 10,9,8,7… Dacã pânã la 1 nu venea întrebarea, mergea mai departe cu ”Biologia Revelativã”.
Doi dintre studenții la pedagogie care au dat interviuri pentru presa maghiarã au recunoscut cã au fost convinși de Andrea sã urmeze calea învãțãmântului, încercând sã trezeascã din adormire învãțãmânt maghiar din orașele și satele din Ardeal.