Dupã aproape 60 de ani, maghiarii din Baia Mare își redobândesc școala
Dupã aproape 60 de ani, maghiarii din Baia Mare își redobândesc școala

Azi la ora 17 se inaugureazã o nouã clãdire a Liceului Teoretic Németh László din Baia Mare. La festivitate vor fi prezenți și vor lua cuvântul: Kelemen Hunor, președintele UDMR, Kövér László, președintele Parlamentului Maghiar, Csûry István, episcopul de Piatra Craiului, Kovács Irén Erzsébet, secretar de stat însãrcinat cu problemele minoritãților și Vida Noémi, viceprimarul Municipiului Baia Mare.

             

Despre clãdirea aflatã în proprietatea bisericii reformate am mai scris pe acest portal, în urmã cu doi ani, când era vorba cã școala gãzduitã de ea își va deschide curând porțile. Din pãcate, atunci, din varii motive, totul a rãmas doar un vis aproape împlinit, care s-a nãriut în prag de realizare.

Acum în mod cert visul va deveni realitate, cu ajutorul Guvernului Ungariei, a autoritãților locale, a bisericii reformate, a școlii-mamã, a UDMR, a Uniunii Pedagogilor Maghiari din România, a organizațiilor civile, a firmelor din localitate și împrejurimi și, nu în ultimul rând, a pãrinților, a celor care au considerat cã meritã investit în viitorul copiilor.

În clãdirea de pe strada Podul Viilor, construitã în 1860, a mai funcționat o școalã pânã în anul 1959, când s-a dispus închiderea instituției și naționalizarea clãdirii.

Dupã aproape șase decenii, azi e sãrbãtoare pentru comunitatea maghiarã din Baia Mare, și – sperãm – nu numai pentru ei.

Attila Tamási