Drumul spre Europa trece prin Ungaria

Drumul spre Europa trece prin Ungaria

Vrând, nevrând, pentru a ajunge în Occident, trebuie să treci prin Ungaria. Tranzitarea acestei țări a fost normală, ani în șir, fără știri deosebite. Altminteri ca și în celelalte țări europene, care sunt tranzitate.

Primele probleme ale acestui tranzit erau legate de creșterea alarmantă a formelor de transportare ilegale, poliția maghiară înștiințând societatea română – implicit guvernul –  despre acest fenomen periculos.

Este vorba de agregatele descurcărețe românești care mergeu spre România, platforme pe care mai erau două mașini și un tractor, etc.

La început fenomenul a devenit sursă pentru bancuri cu românii, mai târziu însă poliția rutieră din Ungaria a început să amplaseze panouri informative în limba română, cerând insistent șoferii români, să se tempereze.

Pentru a înțelege mai ușor, au fost montate și panouri în limba română, pe care ”agregatele horror” erau tăiate cu o linie roșie, cu textul: AȘA NU!

Postarea panourilor și a fotografiilor tragicomice pe site-ul Poliției Rutiere Maghiare a fost perceput de către Statul Român, ca și atac subtil împotriva românilor, creându-se astfel tot felul de discuții mai mult sau mai puțin oficiale vizavi de acest fenomen.

Însă campania de informare a șoferilor vizați – prin diplomați, firme de transport, sindicate, fluturașe – nu a avut loc, lăsând loc în continuare pentru politizarea acestor fenomene tragicomice.

Acum, cu tranzitarea Ungariei de către migranții economici din România, sloganul vechi este iarăși actual: drumul spre Europa trece prin Ungaria.

Ne place sau nu ne place – drumul spre Europa trece prin Ungaria.

Închiderea granițelor Ungariei a fost – și este – o problemă  a Ungariei, care închide granițele când crede de cuviință, în concordanță, firește, cu liderii statelor vecine.

Comunicația dintre Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina, Croația și Serbia este una normală, liderii întâlnindu-se, inaugurând autostrăzi, amintindu-și de evenimente istorice comune, fotografiîndu-se alături, ca să promoveze idea: da, suntem prieteni, colaborăm…

Un bun exemplu pentru aceste colaborări regionale este dezvelirea statuii lui Iancu de Hunedoara la Belgrad-Zimun, aducând omagiu celui care a fost atletul lui Hristos. Fotografia cu cei doi lideri – sârb și maghiar – este un mesaj clar pentru regiune: da, suntem prieteni, colaborăm…

Căutând printre arhive, încercam să găsesc știri despre ultima vizită făcută de un lider român în Budapesta sau un ungur la București. Slabe rezultate…

Dacă liderii nu comunică, ce se așteaptă de la societatea lăsată singură cu ”presa”? Dacă nu există comunicație între cele două țări – iată, nu se pot înțelege fără scandal nici despre un coridor umanitar -, atunci cum să se înțeleagă oamenii simpli, subinformați, bombardați cu știri halucinante, incendiare, nucleare, fără precedent și revoltătoare?

Leave a Reply

Your email address will not be published.