Dragã Moș Crãciun, spune-i UDMR-ului…
Dragã Moș Crãciun, spune-i UDMR-ului…

Da, am cam trecut de 50 de ani… Dar uneori mi-aș dori, totuși, sã existe un Moș Crãciun cãruia sã îi scriu. Acum, pentru cã tot suntem în acea parte a anului, poate cã i-aș cere un alt fel de UDMR.

I-aș cere sã îmi aducã un UDMR care nu ar mai intra în nici o alianțã politicã cu partidele românești. Nici cu veninosul Ponta și amicul acestuia, Ghițã, nici cu cei care sprijinã sistemul și care ne catalogheazã drept teroriști sau ne face dosare penale pentru cã se aprobã funcționarea unei școli, nici cu partidul lui Boc care nu e în stare sã scrie numele orașului și în maghiarã sau sã ne redea stema batjocoritã de Funar. N-aș vrea sã mai fim legați de aceștia.

N-aș vrea sã-l mai vãd pe Kelemen Hunor trimis din bãșcãu în Sala Avram Iancu din Parlament ca sã rãspundã în fata unei comisii caricaturale la întrebãri de genul ”cînd e ziua imnului național” și la ieșire sã își ia șuturi în dos de la orice jurnalist, nu-i așa, ”patriot”.

Nici ei nu ne vor, de fapt. De fiecare datã cînd ”România face alegeri ca sã afle cu cine va guverna UDMR-ul”, totul începe cu un uragan de înjurãturi la adresa maghiarilor. Și tot așa se și încheie guvernarea. De fapt ce am obținut în 27 de ani cu atitudinea asta?

Pe de altã parte, chiar nu cred cã UDMR ar trebui sã se ocupe de cultura sau sãnãtatea populației acestei țãri, cetãțenii ei au politicieni destui care sã îi reprezinte: în PNL, în PSD, în ALDE, în PMP, în USR. M-aș simți, în schimb, mult mai fericit dacã UDMR s-ar ocupa de problemele și durerile maghiarilor. Pentru cã, ce sã vezi, maghiarii i-au trimis în Parlament.

Bunãoarã, aș vrea ca UDMR sã afle de ce ”serviciile” continuã sã propage dezbinãrile etnice. Și, poate, chiar sã facã ceva în acest sens. Aș dori ca UDMR sã se întrebe cine sînt cei care învenineazã atmosfera și așa încãrcatã de urã împotriva noastrã – și mã gîndesc la politicieni ca Diaconu, Ghițã, Ponta, mai nou Tãnase din partidul lui Munteanu și, din nou, poate sã facã ceva în chestiunea asta. Aș vrea sã se ocupe de identificarea și tragerea la rãspundere a celor care sunt responsabili de tot acel ”hate speach” de pe internet, de la Antena 3, din presã în general și poate sã gãseascã o cale juridicã de a preîntîmpina astfel de lucruri pe viitor.

Aș vrea ca UDMR sã lupte împotriva percepției generale cã sîntem bozgorii care am sosit din stepã, viniturile hrãnite din mila poporului român cãruia Verestoy le taie pãdurile cu drujba, uneltitorii la integritatea țãrii, spioni ai lui Putin și sprijinitori ai lui Viktor Orbán. Sunt foarte sãtul de toate astea!

Aș vrea ca cei din UDMR sã nu dormiteze prin consiliile locale în așteptarea unei nenorocite de indemnizații de ședințã, sã nu sãrute dosuri de primari, ci sã se gîndeascã la maghiarii care i-au trimis acolo, și sã îi reprezinte. Cu adevãrat. Sã le apere interesele și drepturile.

Aș vrea, desigur, ca UDMR sã gãseascã o cale prin care istoria noastrã și istoria Transilvaniei sã se studieze în mod corect în școlile românești. Dar poate cã lista asta e deja mult prea lungã pentru cei 4 ani de mandat. Dar poate mai importantã decît aflarea în treabã pe la Ministerul Culturii.

Și, tare aș vrea, ca dupã acești 4 ani, sã fiu un pic mai mîndru cã UDMR îi reprezinta pe maghiari.