Din Cernãuți despre Jókai și fiii omului cu inima de piatrã: Baradlay Ödön, Jenõ și Richárd

Din Cernãuți despre Jókai și fiii omului cu inima de piatrã: Baradlay Ödön, Jenõ și Richárd
La începutul lunii septembrie am avut ocazia sã-mi fac cunoștințã cu Biblioteca Româno/Maghiarã„Corbii Albi” care mi-au înmânat un roman istoric scris de scriitorul maghiar Mór Jókai de Asva cu denumirea „Fiii omului cu inimã de piatrã”. 
 
Sincer sã zic, nu am auzit nici despre acest autor maghiar, nici despre acest roman. Faptul cã sunt iubitor de romane istorice m-a împins imediat sã citesc acest roman. Dar înainte de a rãsfoi romanul, ca de obicei, am cãutat pe net informație despre acest autor și despre roman. 
 
Dupã cum am citit pe unele surse, Mór Jókai de Asva (n. 18 februarie 1825, Komárom – d. 5 mai 1904, Budapesta) am înțeles cã autorul în special a scris romane istorice și a dedicat întreaga viațã cultivãrii limbii maghiare.
 
De asemenea am aflat cã Mór Jókai a participat la Revoluția de la 1848 și a fost considerat un patriot maghiar liber. Toate acestea fapte m-au impresionat și mi-au creat impresia cã aceasta personalitate are despre ce scrie și știe cum se scrie. Jokai s-a inspirat din lucrarea istoricã Magyarország függetlenségi harcának története (1865) scrisã de episcopul Mihály Horváth.
 
Deci romanul „Fiii omului cu inimã de piatrã” sau în maghiarã „A kõszívû ember fiai” este împãrțit în douã pãrți cu un total de 50 de capitole nenumerotate dar având titluri. 
 
Pe primele pagini ai romanului mi-am fãcut cunoștințã cu nobilul maghiar Kazimir Baradlay care era pe patul de moarte aflându-se la castelul Nemesdomb. Soția s-a Maria, ascultã ultimele dorințe pe care soțul îi cere sã fie îndeplinite exact așa cum s-a vorbit. Kazimir fiind un supus loial al regimului habsburgic și un susținãtor al pãstrãrii vechilor privilegii medievale, s-a purtat pânã la moarte cu familia sa ca un stãpân cu inimã de piatrã. 
 
 
Dorința lui Kazimir a fost urmãtoare: dupã șase sãptãmâni de doliu soția sã se recãsãtoreascã cu administratorul Bence Rideghváry care a fost succesorul sãu la conducerea comitatului, pentru a pãstra intacte interesele familiei. 
 
Familia Baradlay avea și trei copii pentru care „stãpânul cu inimã de piatrã” avea planuri. Astfel fiul cel mai mare ÖdÖn, trebuia sã rãmânã diplomat la Sankt Petersburg, cel mijlociu, Richárd urma sã mai rãmânã o lunã ofițer în garda regalã, apoi sã treacã la cavalerie și mai târziu în statul major, iar cel mic, Jenõ, sã avanseze ca funcționar superior la curtea din Viena. 
 
Aceste au fost ultimele dorințe a lui Kazimir Baradlay, care dupã moartea lui, nu au îndeplinite niciuna, ne cãtând la faptul soția a jurat cã totul va face întocmai cu a fost vorbit. 
 
Vãduva Baradley își conduce familia conform ideilor sale. În continuare aflãm despre cei trei fii. Ödön, fiul cel mare, preia postul de prefect pe care-l deținuse anterior tatãl sãu, se cãsãtorește cu Aranka (cu care va avea doi bãieți), Jenõ și Richárd se aflau la Viena. Funcționarul Jenõ este îndrãgostit de Alfonsine Plankenhorst, o femeie frumoasã, dar rea la suflet dintr-o familie nobilã, iar cãpitanul Richard o întâlnește în casa familiei Plankenhorst pe Edit Liedenwall, o rudã sãracã de care se îndrãgostește și cu care se logodește. 
 
 
Revoluția din martie 1848 produce niște schimbãri importante. Ödön este alãturat de forțele revoluționare, și devine comisar șef al guvernului. Revoluția Maghiarã este zdrobitã de oastea imperialã austriacã cu ajutorul armatei ruse. Ödön încearcã sã fugã în Anglia, dar este arestat la Gepiu. Richard este condamnat și el la moarte dar urmeazã sã fie eliberat. 
 
Pe scurt am descris principalele evenimente acestui roman istoric, evenimente care se citesc ușor într-o rãsuflare. 
 
Autorul atât de bine a redat toatã atmosfera Revoluției din 1848, încât cititorul se poate imagina și pãtrunde în nucleul acestor întâmplãri. În curând am aflat cã aceste personaje nu sunt figuri istorice reale, dar familia Baradlay este inspiratã din viața familiilor Tisza și Beöthy. Personajul Ödön Baradlay are multe asemãnãri cu politicianul liberal Ödön Beöthy. De asemenea romanul conține și evenimente trãite chiar de autor care a fost implicat în activitatea revoluționarã maghiarã.
 
 

Eu consider cã acest roman intrã în lista cãrților care trebuie sã fie citite mãcar odatã în viațã. Iar cei care sunt interesați de istorie și diverse evenimente revoluționare sã-l citeascã de douã sau mai multe ori, fiindcã de fiecare datã, citind acest roman, cititorul poate afla ceva nou, interesant și impresionant.

Recomand pentru citire în week-end tinerilor din România și Ucraina care pânã acum n-au auzit despre acest autor și acest roman-istoric.