Despre Göncz Árpád, Malcolm Lowry și A vulkán alatt

Romanul controversat al lui Malcolm Lowry cu titlul A vulkán alatt a fost tradus în limba maghiară de Göncz Árpád în 1973. Traducătorul era deja pe atunci vestit pentru inteligența sa ieșită din comun respectiv afinitățile sale pentru romanele (netraduse în maghiară) considerate ”grele” în acele timpuri, cum ar fi A hang és a téboly (William Faulkner) , Ripacs Martin  ( William Golding), Nat Turner vallomásai (William Styron) sau A kentaur ( John Updike).

Göncz Árpád și traducerile sale…

Romanul lui Malcolm Lowry cu titlul A vulkán alatt a apărut prima data în Ungaria (1974), iar peste șase ani, în 1980 cartea reintră în circuitul literar prin ediția Kriterion, București. Această ediție se găsește și astăzi pe  un loc elegant în listele cărților anticariatelor maghiare.

 Maghiarul din România citește deci Malcolm Lowry: A vulkán alatt dintr-o ediție autohtonă, cu o postfață mai mult decât interesantă – semnată de Kászoni Zoltán István. O postfață care consideră toate cele trei personaje principale ale romanului ca și alteregouri ale autorului, notând chiar, că personajul feminin este mult mai șters decât Consulul și Hugh; de parcă ar fi un personaj plutitor în timp și spațiu. Ba mai mult – adaugă autorul postfeței –, dacă cineva ar încerca să ecranizeze A vulkán alatt, ar avea probleme cu prezentarea Yvonnei Firmin.

Iată însă, că romanul lui Malcolm Lowry cu titlul A vulkán alatt a fost ecranizat ulterior (cu câțiva ani după aceste rânduri din postfață)! Este vorba de filmul lui John Huston, cu Albert Finney (în rolul lui Geoffrey Firmin) și Jacqueline Bisset (în rolul lui Yvonne Firmin).

Filmul (ecranizarea) este și mai apăsătoare decât romanul – vizualizările tranșante ridicând stadiul anxietății generalizate de evenimente –, însă personajul care pare a fi cel mai expresiv și autentic este chiar… Yvonne Firmin (cu un Jacqueline Bisset învelită în frumusețea tragică a femeilor mature).

Îmi permit și eu o întrebare. Oare cum a reacționat traducătorul Göncz Árpád – viitorul președinte de marcă al Ungariei libere – vizionând filmul?

Leave a Reply

Your email address will not be published.