Deschiderea dublă a Susanei Sontag și A vulkán szerelmese

Deschiderea dublă a Susanei Sontag și  A vulkán szerelmese

Romanul vestit al Susanei Sontag, A vulkán szerelmese (The Volcano Lover) este tradus în limba română sub titlul de Lady Hamilton, reliefând astfel cu putere unul dintre firul povestei de dragoste dintre Lady Hamilton și amiralul Nelson, minimalizând astfel celălalt aspect strategic al cărții: psihologia colecționării.

Recenziile, textele de promovare, prezentările (blurb) internaționale pun și ele în lumina reflectoarelor exclusiv această felie a tortului răsturnat în zeama  istoriei, copt de Susan Sonntag.

Titlul original – The Volcano Lover – se referă însă la Lordul Hamilton (Cavalerul din roman), care este un colecționar cu un stil aparte, transformând chiar și viața sa personală într-o eternă căutare-colecționare elegantă.

Deschidere dublă?

Dacă există o filozofie dedicată colecționării, atunci bazele acestei științe a fost depusă – fără să vrea – de către Susan Sontag, în The Volcano Lover.

Autoarea pare la prima vedere o inocentă, o simplă trecătoare, care descrie jovial colecționarii, febra care îi cuprinde când găsesc ceva ce caută de mult, transa în care intră, punând pe raft ceva unic si îmbibat într-o taină provenită dintr-o altă lume.

Pas cu pas, autoarea deschide ca un evantai această atitudine față de viață (colecționarea), observând – chiar studiind – cu ochi de psihiatru aspectele psihoanalitice benigne ale acestei lumi.   

Eu fiind un colecționar de beletristică (internațională), mă regăsesc în acest roman.

 Chiar și aceste rânduri le scriu așteptând al doilea curier, care îmi va aduce cărțile comandate de la hernadi-antikvarium.hu. Primul colet a sosit dimineața, cu cărțile de la bookline.hu.

Fiind însă omul lui Susan Sontag, nu am deschis încă acest prim colet, așteptând și celălalt…  Adun astfel emoțiile cumulate ale colecționarilor: deschiderea dublă…

Leave a Reply

Your email address will not be published.