De ce vã temeți de mine?

De ce vã temeți de mine?

Aș vrea sã-mi rãspundeți la aceastã întrebare: de ce vã temeți de mine? Stau și mã întreb: robust nu sunt, nici ras în cap, nu-s tatuat, nu port cercei, nu mã puteți confunda cu un body guard, dar nici cu vreun bãtãuș de cartier. De ce vã sperie umila mea persoanã, ce aduce mai degrabã a bibliotecar”?

Pentru cã unora dintre voi vã e fricã de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János…), maghiarul. Se simte frica la nivelul relațiilor dintre autoritãți și comunitatea maghiarã.

    

Primarul unui oraș, nu-i dau numele, vrea sã mã convingã cã doar renunțând la cultura și la limba mea maternã aș putea sã mã mențin psihic sãnãtos. Altfel risc sã ajung un complexat, doborât de un sentiment de inferioritate, sãracul de mine!

Câtã grijã, câtã grijã aleasã pentru semeni!

Ministerul de Interne a catalogat drept pericol la adresa securitãții naționale demersurile pentru obținerea autonomiei ținutului Secuiesc. Periculoși mai sunt și secuii ãștia!

DNA-ul a început verificarea retrocedãrilor de imobile cãtre Biserica Romano-Catolicã. Nu-i destul cã proprietarii de drept au fost privați de aceste imobile decenii de-a rândul, cã au fost repuși în drepturi doar dupã ani buni de la Revoluție, acum se confruntã din nou cu nesiguranța zilei de mâine.

și atunci vã întreb din nou: de ce vã temeți de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János…), maghiarul?

Nu vreau sã vã iau țara, cãci ea este și a mea. Nu vã cer ce-i al vostru, vreau doar ce mi se cuvine. Nici sã vã bat nu vreau, cãci sunt pacifist convins.

Vreau doar sã mi se recunoascã anumite drepturi garantate încã de acum 100 de ani. Vreau sã mi se restituie ce mi s-a luat și vreau sã fiu lãsat sã trãiesc în pace! Sã nu fiu mereu întimidat doar pentru cã mi-s Attila (Csaba, Árpád, István, János…), maghiarul!

De-ar intra odatã totul în normalitate, cu toții am trãi mai bine! Oare vom apuca ziua aceea?

Va dispãrea frica? Voi fi lãsat sã decid singur ce cale vreau sã urmez? Mi se va respecta dreptul la proprietate? Nu mi se va îngrãdi dreptul la libera exprimare? Voi mai fi citat oare la poliție pentru un Like?

Vi se pare incredibil, nu-i așa? Dar asta mi s-a întâmplat recent, când am dat Like pe un articol apãrut pe un site în limba maghiarã (erdely.ma), am fost chemat la poliție ca sã dau cu subsemnatul! și nu mi s-a întâmplat numai mie, ci și lui Csaba, Árpád, István, János…

În încheiere, din nou vã întreb: de ce vã temeți de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János…), maghiarul?