De ce László Tõkés trebuie sã pãstreze ordinul Steaua României
De ce László Tõkés trebuie sã pãstreze ordinul Steaua României

Citesc în diverse surse cã Victor Ponta i-ar propune lui Traian Bãsescu sã i se revoce lui Laszló Tõkés ordinul Steaua României în grad de cavaler, ordin pe care acesta l-a primit cu ocazia aniversãrii a 20 de ani de la Revoluția din 1989. Desigur, dl Tõkés este un politician extremist, ne-onorabil, care nu ar fi trebuit sã primeascã aceastã decorație de la bun început. Retragerea decorației, însã, ar deschide douã probleme.

Pe de o parte știm cã sistemul real de decernare a decorațiilor (ca și al gradelor superioare în armatã, se pare) este profund viciat. Dacã s-ar face o re-evaluare a tuturor decorațiilor și s-ar șterge de acolo angajații și acoliții președinților succesivi, angajați și acoliți care au primit grade simbolice pentru simplu fapt cã și-au fãcut treaba la un nivel mulțumitor, poate cã ar fi un demers pozitiv. Dar așa, revocarea singularã a dlui Tõkés seamãnã a discriminare. și se prea poate ca, sãpând adânc, sã gãsim printre decorații prezidențiali persoane cu culpe comparabile dar care, pentru cã nu sunt unguri sau pentru cã nu sunt celebri, au fost trecuți cu vederea.

Pe de altã parte, este problema motivației. Dl Tõkés a binemeritat de la patrie când a participat la Revoluția de la Timișoara, care revoluție este baza libertãților noastre de azi, atâtea câte sunt.

Tot el a rãu-meritat prin faptul cã pune în discuție statalitatea prin aluziile la un protectorat maghiar și prin alte gesturi. Problema este cã aceastã dualitate ne obligã sã facem o ierarhizare. Dacã – dupã o atentã analizã – dlui Tõkés i se lasã decorația, atunci vom spune cã pentru noi libertatea este mai importantã decât statalitatea.

Dacã nu, înseamnã cã preferãm statalitatea libertãții. În alți termeni, preferãm o românie ceaușistã sau dejistã dar unitã sau o Românie divizatã dar în care suntem stãpânii propriului destin?

Existã și soluții subtile. Spre exemplu se poate cãuta o cale de retrogradare mai degrabã decât de anulare a decorației. Dar, în lipsa subtilitãții, prefer ca dl Tõkés sã rãmânã … cavaler. A se servi cu lãmâie.

Textul original vezi AICI