De atunci limba românã mã ajutã zilnic în cariera mea… în Ungaria…

De atunci limba românã mã ajutã zilnic în cariera mea… în Ungaria…
 
Douã dintre cele mai bune specialiste în turismul modern din imensul complex turistic balnear din Hajduszoboszló s-au nãscut în Ardeal, și sunt arhicunoscute peste tot în Ungaria, unde manegementul turistic pune accent pe organizare.
 
Lévay Enikõ (foto dreapta) a fugit din Románia în 1988, având atunci 23 ani, proaspãt angajatã la Oficiul Național de Turism – vestitul ONT de odinioarã. Nici în zilele de azi nu povestește fãrã anxietãți despre acea zi când cu prietena ei în vârstã de 20 de ani, atunci, în 1988 și-au luat inima în dinți și au pornit spre granițã…
 
– Primele trei zile erau grele în lagãrul de refugiați, dar specialitatea mea, consilier turistic, m-a ajutat sã-mi gãsesc de lucru foarte repede. Sosind la Hajdúszoboszló pentru interviu, atuul meu a fost cunoașterea limbii române. Hajdúszoboszló încã din anii 80 a încercat sã devinã centru regional balnear, deci limba românã cunoscutã de mine a venit la țanc. Chiar în prima zi de lucru am sunat la Satu Mare, la foștii mei colegi, sã spun cã am fugit, iar în altã ordine de idei sã propun o colaborare reciproc avantajoasã.
 
De atunci limba românã mã ajutã zilnic în carierã în Ungaria, asigurându-mi posibilitãți enorme în a contacta diferiți agenți turistici din România – spune Lévay Enikõ, adaugând: – Fãrã cunoașterii limbii române nu cred cã aș fi ajuns așa departe… Iatã, am ajuns referent internațional de turism…
 
Pálvölgyi Éva a pãrãsit Oradea în 1990, cãutându-și locul în industria hotelierã din Ungaria. Odatã cu creșterea numãrului de turiști români în Ungaria, cunoștințele de specialitate ale Evei coroborate cu limba româna stãpânitã foarte bine i-au deschis noi orizonturi. A devenit proprietar de hotel… În acea vreme, Hajdúszoboszló – cãutându-și locul tot mai exigent în Europa –, a început sã punã accent pe atragerea turiștilor români, având mare nevoie de specialiști în domeniu – cunoscãtori ai limbii române.
 
Lévay Enikõ și Pálvölgyi Éva s-au întâlnit la Hajdúszoboszló, devenind colege, responsabile de proiecte legate de România. Au devenit prietene – o bunã perioadã au și stat împreunã, elaborând fel și fel de proiecte pentru cei din România. 
 
Ar fi exagerat sã spunem, cã datoritã lor a ajuns Hajdúszoboszló ceea ce a ajuns – plin cu turiști români, înscripții bilingve, atmosferã româneascã în timpul sãrbãtorilor –, dar bresla turisticã din Ungaria vorbește cu o deosebitã stimã despre cele douã ardelence, care iatã, datoritã limbii române au reușit sã-și reclãdeascã viața, fãcându-și carierã, ba mai mult: faimã.