Dã drumul și roagã-te pentru libertate…
Dã drumul și roagã-te pentru libertate…

Tragedia de la clubul Colectiv din București a creat un val de emoții, urmat de un val de reacții fãrã precedent în noi toți! Aceastã întâmplare nefericitã ne-a șocat, ne-a întristat, ne-a dezgustat, ne-a revoltat, ne-a scos în stradã, ne-a fãcut sã ne întrebãm cine suntem și ce ne dorim cu adevãrat de la noi înșine și de la societate în general.

Ei bine, undeva mã bucur cã oamenii au fost treziți la nevoia de schimbare radicalã în toate domeniile vieții, însã abia îmi gãsesc cuvintele și îmi pare nespus de rãu cã a trebuit sã realizãm aceste lucruri în urma unor sacrificii foarte mari! Prețul cel mare, a fost plãtit de acei oameni care au ars în seara fatidicã și de cei care încã mai suferã în spitale, a familiilor, prietenilor, cunoscuților și apropiaților acelor oameni care au fost afectați în mod direct de aceastã nefericitã întâmplare!

Am descoperit cã putem empatiza în grup cu victimele acelui incendiu îngrozitor, cã încã suntem sensibili, cã nu suntem chiar atât de reci și distanți, cã avem suflet, cã ne pasã, cã încã mai suntem în stare sã plângem cu lacrimi de durere și întristare… am redescoperit cã suntem OAMENI!

Valul proaspãt de simpatie a unora fațã de muzica rock și de spiritul rock în general mã umple de bucurie! Parcã-parcã am fi înțeles cu toții rândurile de început a piesei The day we die cântatã de trupa Goodby to gravity: Dã drumul și roagã-te pentru libertate…

Artiști, dar și oameni cu diferite profesii și talente își adunã forțele, s-au fãcut și se fac în continuare donații de sânge, de bani si de bunuri necesare, se organizeazã concerte de caritate pentru ajutorarea victimelor.

Vãd oameni care ies in stradã și îsi ridicã vocea împotriva sistemului corupt în care trãim, resimt furia și scârba care ne umple împotriva unor așa numiți oameni alesi, unor instituții care ar trebui sã ne reprezinte, sã ne ajute și sã ne susținã sa avem cu toții o viatã mai bunã, mai sigurã!

Despre formația Goodbye to Gravity (în afarã de fanii lor și prietenii apropiați) se știa destul de puțin, și asta din pricina faptului cã în România muzica rock-metal în mod voit este puternic marginalizatã, este stigmatizatã și etichetatã cu tot felul de slogane false, manipulative, este discreditatã!

Trãim într-o țarã unde șmecherii, bãieții deștepți, hoții, mincinoșii, penalii, cocalarii și târfele sunt vedetele naționale și valorile care „trebuie” promovate și urmate! Trãim într-o țarã unde oameni cu adevãrat talentați, care spun lucrurilor pe nume, care vãd problema, atrag atenția, trag semnalul de alarmã și oferã soluții, care cheamã societatea la o viațã mai bunã prin intermediul artei și limbajului lor, nu sunt bineveniti, nu sunt etalon!

Acum e momentul ca România sã devinã o țarã unde sã ne dorim sã trãim! Dã drumul și roagã-te pentru libertate…

Iatã câteva date despre trupa care a lansat albumul in clubul Colectiv:

Goodbye to Gravity este o trupã metalcore din București, înființatã în 2011. Din trupã fãceau parte: Andrei Gãluș (solist), Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius (tobe), Vlad țelea și Mihai Alexandru (chitariști). Cei patru instrumentiști aveau o altã trupã înainte, Thunderstorm. Lor li s-a alãturat arãdeanul Andrei Gãluț, solistul trupei, câștigãtorul „Megastar” din 2008. Albumul lor de debut intitulat „Goodbye to Gravity”, lansat în 2012, a fost numit „Cel mai bun album metal al anului 2012”.

La lansarea celui de-al doilea album al lor, Mantras of War, de pe 30 octombrie 2015 la clubul de noapte Colectiv din București, artificiile pirotehnice folosite de trupã au dezlãnțuit un incendiu mortal, în mare mãsurã accelerat prin spuma poliuretanicã utilizatã în club pentru antifonare, și 34 de persoane au murit, iar alte 175 au fost rãnite. Vocalistul Andrei Gãluț, basistul Alex Pascu și bateristul Bogdan Lavinius au fost spitalizați cu rãni grave, iar chitariștii Vlad țelea și Mihai Alexandru au murit.

Discografie: 2012: Goodbye to Gravity,2015: Mantras of War. Premii: 2012: finaliști la New Blood Awards, 2012: Bestes Metal-Album 2012 la Metalhead Awards , 2013: locul 4 din 313 (prima rundã), locul 11 din 50 (runda a doua) la Ringrocker Bandcontest.

Membri: Andrei Gãluț – solist (din 2011), Bogdan Lavinius – toboșar (din 2011), Alex Pascu – basist (din 2011), Vlad țelea – chitarist (din 2011, decedat în 30 octombrie 2015), Mihai Alexandru – chitarist (din 2011, decedat în 31 octombrie 2015).

—————————————————————————————————————-
“Grupul Goodby to gravity este o trupã de death metal, adicã o formație de heavy metal care folosește efecte speciale (cum ar fi vocea „mârâitã” – growl vocal profund) pentru a se manifesta. În cadrul acestei familii, muzica lor se poate localiza în subfamilia” death metal melodic. Obãrșia pieselor principale pare a fi la prima vedere în melodicitatea musical-ului Wicked: The Untold Story of the Witches of Oz – care este definitã practic de piesa Defying gravity –, însã la o analizã de comparație ies la ivealã înrudiri mai recente. Deși piesa de top a trupei este The day we die, în viziunea mea cartea lor de vizitã este Shadow puppets în care se pot identifica clar originile melodice, rãdãcinile mesageriale și cele de expresie.
      

Astfel piesa Shadow puppets este – prin acel ouvre de neuitat – sora piesei Wings of a butterfly a formației finlandeze HIM. (Interesant cã cei de la HIM secondeazã aceastã piesã cu Wicked game, redeschizând un drum închis la capãt celor care cred în rudenia „subconștientã” dintre musical-ul Wicked, HIM și Goodby to gravity.) Cu un început stil „HIM” piesa trece pe tãrâmul Metallica, preluând în subconștient fluctuația de bazã a piesei Master of puppets. De reținut însã, cã modul de prezentare a piesei nu este nici HIM, nici Metallica ci un tribute Foo Fighters cu piesa The pretender: What if I say that I will never surrender?” (Csaba Szabó)
——————————————————————————————————————–

Trist, dar constat cã în urma acestui eveniment tragic care a lovit trupa și pe cei prezenți la acest concert de lansare al celui de al doilea album al lor, s-au „trezit” și o droaie de oameni cu idei tâmpite, cu acuzații hilare, aproape halucinante, care își dau cu pãrerea, își cautã susținãtori în special în mediul virtual, care încearcã sã gãseascã explicații care mai de care, prin care sã își justifice fanatismul, rãutatea, ura, sãrãcia proprie, lipsa de empatie, lipsa de neuroni… Una dintre „teorii” ar fi cã Goodby to gravity ar fi avut texte „sataniste”.
      

Iatã oameni bun textul piesei The day we die:

Da drumul si roaga-te pentru libertate
Inca un rand sarind in flacari
Buzele moi sunt liderii schimbarii
De acum incolo oricine este vinovat
Ma uit in sus la tovarasii mei
O artilerie cu sufletul la gura
Pastrati privirile atintite catre inamici
Si dati capacul anarhiei jos
Purtarea voastra condescendenta a mers prost
Ar fi trebuit sa stiti tot acest timp
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Iata o indoiala de credinciosi
Dibacia mainii este lectia ce o tin
Sub disparitia constiintei
Catre toate credintele voastre fixate
Stati la pamant pe campul de lupta
Umplut cu viata, oase si dispret
Strangeti din pumni, sunt predispus sa lupt
Apasa pe tragaci si da tonul
Purtarea voastra condescendenta a mers prost
Ar fi trebuit sa stiti tot acest timp
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Apasa pe acel tragaci
Sa va dau dracu’ toata coruptia nelegiuita!
Este aici inca de la inceputurile noastre
Dar nu am putut vedea toate timpurile in care ne-am simtit asa goi
Cum dorintele noastre erau spanzurate
In tot acest timp am fost incuiati
Si nu a fost nimic de spus pana azi!
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Ziua in care murim!

(Textul original aici: (http://www.versuri.us/goodbye-to-gravity-the-day-we-die-romana-versuri/)

                                                                         ***
ROMÂNIA!

Ridicã-te, fã-te auzit! Rezistã dacã ești lovit! Ridicã-te, timpul tãu a venit! Rezistã, tu nu poți fi oprit!

      

Corbii Albi pe aceastã cale se solidarizeazã cu toți aceia care încercã sã deschidã orizontul acestei Românii subinformate. Piesa Singur împotriva tuturor sunã ventru voi!