Cultura de lângã noi în focus – Maramureș și Harghita
Cultura de lângã noi în focus – Maramureș și Harghita

Primãvarã maramureșeanã este titlul expoziției de artã fotograficã deschisã la Galeria Consiliului Județean Harghita – una din puținele galerii de artã care se poate vizita 7 zile pe sãptãmânã și 24 de ore pe zi. Lucrãrile au fost executate în tabãra de creație anualã organizatã de Fotoclubul Prisma din Miercurea Ciuc, club condus de Attila Szabó.

                                                             Foto: Attila Szabó

La vernisajul expoziției istoricul de artã, dr. Izabella Péter, și ea membrã al clubului a subliniat cã Maramureșul este spațiul cultural în care se regãsesc bisericile din lemn cu turnuri mãrețe construite în secolele al 17-lea și 18-lea, porțile cioplite asemãnãtoare celor din Secuime, portul popular aparte, unde a luat ființã cimitirul vesel din Sãpânța. Nu este de mirare cã acest areal este una din cele mai cãutate destinații turistice din țarã – a subliniat istoricul de artã.

                                                            Foto: György Görbe

Din fotografii reiese faptul cã Maramurețul este o zonã aparte din punc de vedere cultiral, a regiune în care conviețuiesc culturile românã, maghiarã și ebraicã – chiar dacã cele din urmã în multe locuri se regãsesc numai în clãdiri vechi, monumente sau amintiri.

Attila Antal, primarul interimar al municipiului Miercurea Ciuc a remarcat cã artiștii fotografi din oraș sunt din ce în ce mai vãzuți: sunt prezenți în tabere de creație, lucrãrile lor participã la diferite expoziții. Edilul a subliniat cã pe lângã ariștii profesioniști s-au remarcat și foarte mulți așa-ziși amatori, care au însușit arta fotografiei la difereitele cursuri organizate de profesioniști, și participã actic, mai mult din plãcere la evenimentele organizate de cluburile șis asociațiile creatorilor. Fotografii descoperã, vãd, surprind și prezintã lucruri, pe lãngã care alții trec fãrã sã observe frumusețile lor – a precizat primarul.

                                                                 Foto: Róbert Kristó

Membrii Fotoclubului Prisma și-au fãcut obicei din a peregrina prin țarã: înainte de incursiunea din Maramureș au cutreierat în lung și-n lat Dobrogea, poposind prin localitãțile și comunitãțile etnice diverse din zonã: printre rușii lipoveni, printre români pravoslavi, printre turcii și tãtarii musulmani sau printre urmașii maghiarilor catolici din satul Oituz, din județul Tulcea. Iar nu cu mult timp în urmã au cutreierat Roșia Montanã, documentând trecutul și prezentul locurilor vizitate.

Taberele Fotoclubului Prisma organizate în diferitele regiuni ale țãrii alterneazã cu incursiunile din localitãțile din Secuime: astfel nu de mult au documentat și au prezentat prin expoziții și albume stațiunile balneclimaterice dib zonã ca Bãile Tușnad, Borsec sau Praid.

                                                                Foto:  Alpár Czire

Într-o lume, în care mai toatã lumea încearcã sã-și dispute întâietatea, sã-și accentueze prezența, fotografii de la Fotoclubul Prisma cutreierã prin lume cu ochii deschiși, surprinzând frumosul, fãcând ca efemerul sã se transforme în veșnicie.

Iar în focusul aparatului lor este cultura.