Cuget –  literaturã a sufletului
Cuget –  literaturã a sufletului

Ce am crezut la început cã este acest “Cuget”? – Fãrâme de gânduri despre greutatea dulce a unei moldo-ardelence rãtãcite în Secuime. Și nu doar rãtãcite. Ci îndrãgite, revoltate, pline de compasiune și de dorința de a îndruma și reîndruma.

Am primit frumoasele scrieri ale Florinei ca pe mici cadouri pe care omul le colecționeazã și le scoate din cinci în cinci ani ca sã le scuture de praf și sã le tipãreascã și mai adânc în inimã și suflet. Cãci acestea mi-au adus aminte de câteva fãrâme ale viselor mele din copilãrie. Și, datoritã sinceritãții artistice de care a dat dovadã aceastã frumoasã floare moldo-ardeleancã, am reușit sã scot toate visele puerile ascunse și sã le scutur, fericitã și plinã de revelație, de praful uitãrii.

Mi-am dorit de micã sã devin profesoarã. Îmi aliniam pãpușile și toate jucãriile în jurul unor mãsuțe improvizate și nãscoceam zilnic câte o programã școlarã. Toate cãrțile erau rãsfoite zilnic pentru a le oferi micilor mei învãțãcei cea mai bunã lecție din toatã lumea.

De atunci îmi doream sã educ. Nu sã umplu cu gãleata capul elevilor cu informații, ci sã îi învãț sã trãiascã, sã aibã încredere în capacitãțile lor, sã creadã în talentul lor propriu. Și, în opinia mea, asta a fãcut, ca dascãl, și autoarea acestui cuget care mi-a reamintit de frumusețea de a îndruma vieți, de a fi pãrtașã la șlefuirea unor diamante.

Însã aceste scrieri au atins și o altã coardã sensibilã a mea, pentru care îi rãmân, în continuare, recunoscãtoare Florinei.

Provin dintr-o familie bilingvã și știu ce înseamnã interculturalitatea, interetnia, am trãit-o și o trãiesc zilnic pe pielea mea. Dar întâmplãrile șocante prezentate de autoare m-au cutremurat, m-au zguduit și m-au determinat sã reflect la cât de binecuvântatã este familia mea.

Bunicii mei nu au avut nici o obiecție atunci când mama, o tânãrã maghiarã frumoasã ca focul, a declarat cã vrea sã fie soția unui tânãr român. În familia mea, dominã pacea. Iar întâmplarea tristã povestitã de Florina, în care cei doi iubiți sunt despãrțiți de furia pãrinților, mi-a adus în fața ochilor, ca o sclipire a misterului din care provin, momentul idilic în care pãrinții mei s-au întâlnit pentru prima oarã:

– “Frumoase sunt fetele de la Sighișoara!
–  Și bãieții de la Reșița…”

Totodatã, Florina mi-a reînviat cea mai arzãtoare dorințã: de a preda într-o zonã în care limba românã nu este vorbitã prea des și de a încerca sã împac cele douã națiuni. De a face cunoscutã frumusețea ambelor culturi. De a risipi pace și înțelegere.

Publicistica literarã a Florinei Vaipan este, mai precis, o literaturã a sufletului. A trãirii. A frumuseții de a suferi și lupta pentru înțelegere. Vã propun sã rãsfoiți aceste mãrturii ale unei ambiții neobosite cu sufletul deschis, pentru a vã putea vedea și simții propriile cugete.

Propriile trãiri. Propria viațã.

Cartea se poate comanda la adresa comenzi@vilaghirnev.net. Prețul
cãrții este 20 lei + 2.00 lei în România (prin Poșta Românã) și 20 lei +
5.60-15.00 lei în strãinãtate (tot prin Poșta Românã). Banii se trimit
în contul bancar RO63 INGB 0000 9999 0276 0009 – ING Bank Cluj,
beneficiar Polysoft SRL.

Cu aceastã ocazie
acceptãm și donații pentru susținerea sistemului de sprijin Corbii Albi
acordate tinerilor din România și Ungaria, pentru a se instrui și a
comunica pe amândouã limbi: în românã și maghiarã. Aceste donații se
trimit pe contul Asociației Clubul Media Corbul Alb, cont bancar
RO50BTRLRONCRT0265686801 – Banca Transilvania Cluj, cu obiectul:
DONATIE.