Csinta Samu: Al cincilea aparat – Szabó Kati: viețile mele
Csinta Samu: Al cincilea aparat  Szabó Kati: viețile mele

„Dupã aproape un sfert de orã s-au reaprins luminile, iar ea s-a îndreptat cu o ținutã perfectã cãtre suprafața de concurs. A rãsunat muzica lui Gershwin, aleasã de Valer Puia, publicul era imediat de partea ei. Sãrbãtorea regina zilei, a olimpiadei, care a câștigat trei medalii de aur într-o singurã dupã-amiazã.”

Szabó Kati este una dintre cele cinci reprezentante ale lumii gimnasticii care au obținut câte patru medalii de aur la aceeași ediție a olimpiadei. O țarã întreagã i-a ținut pumnii în fața televizoarelor, iar mândria celor din regiunea Trei Scaune a fost și mai mare. Numai cã n-a prea cunoscut-o pe fata care se scãlda în lumina reflectoarelor, dar care a fost supusã unor încercãri grele, câteodatã umilinței, iar mai tîrziu viața personalã i-a fost marcatã de mai multe tragedii. 

           

Acest roman biografic vrea sã cutreiere cotiturile unei jumãtãți de secol, și conteazã deopotrivã pe interesul cititorilor maghiari și români.

Kati a dobândit glorie sportivã României, dar fiind maghiarã, și o altã nație s-a bucurat de succesele ei de la Zagon pânã la Los Angeles. Cu aceastã carte vrem sã conștientizãm și faptul cã România ultimului secol ar fi mult mai sãracã fãrã aportul performanțelor maghiarilor.