Csiki Sör – atentat la integritatea României?
Csiki Sör – atentat la integritatea României?

Manufactura de bere din micuța localitate secuiascã Sânsimion Ciuc (Csíkszentsimon) este în continuare în bãtaia naționalismelor tragicomice româno-maghiare.

Manufactura a fost amendatã de Autoritatea Naționalã pentru Protecția Consumatorilor, pentru cã a promovat concursul de bãut bere organizat de manufacturã doar în limba maghiarã (“limbã strãinã”).

Cazul a fost ridiculizat de guvernul Ungariei printr-o postare pe FB a vicepremierul  Ungariei, Semjén Zsolt, care a prezentat „varianta româneascã legalã” a berii Csiki Sör, textul maghiar fiind transcris fonetic în limba românã.

         
Postarea este viralã, înconjuratã de veselie, însã analiștii politici atrag atenția asupra agravãrii relațiilor dintre cele douã țãri, care – iatã – nu mai reușesc sã comunice în stil european, comportându-se ca niște copii certați, fãrã întâlniri la nivel înalt, fãrã maturitate politicã și colaborãri geo-strategice.

                 
Comicul situației este colorat de noile apeluri ale unor asociații românești din Ținutul Secuiesc, care considerã cã folosirea limbii maghiare în regiunile majoritare maghiare trebuie consideratã ca și atentat la unitatea României.
Cãteva comentarii: 
”Vãd cã Csiki Sör a devenit pericolul numarul unu al statului unitar român… Deci este cea mai bunã bere, cel mare pericol pentru români, cel mai … cel mai…”

”Statul Român sprijinã plecarea oamenilor din țarã, punând bețe în roate tuturor acelora, care vor sã lucreze pe meleagurile natale. Le e ciudã, cã secuii nu pleacã…”

”Acum, cã rata natalitãții crește la secui, românii sunt speriați, cã secuii se apucã sa facã tot mai mulți copii, dacã beau multã bere Csiki Sör…”