Csentenár,szkándál – Székely Csaba: „Au apãrat România, apoi au plecat”
Csentenár,szkándál – Székely Csaba: „Au apãrat România, apoi au plecat”

Piesa de teatru a celui mai în vogã dramaturg al tinerei generații din România, Székely Csaba – un tânãr al cãrui piese de teatru au o tentã liberalã, punând în lumina reflectoarelor realitãțile triste ce se ascund sub sentimentele mãreți-patriotice ale oamenilor din România – a fost primitã cu cântec de un grup de patriotzi români, care au protestat în holul instituției împotriva conținutului piesei pusã în scenã de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, cântând cu voci neînfricate melodii eroice.

      
Actorii români și-au trãit clipele de rușine cu capul sus, așteptând ca protestatarii patriotici sã pãrãseascã terenul bãtãliei cu mândrie multimilenarã.

Scena tragicomicã a protestului a ajuns în câteva minute pe paginile site-urilor teatrelor europene, oferând un deliciu pentru lumea bunã.

                                                      ***

– Domnule Székely Csaba, v-ați așteptat de o astfel de primire a piesei?


– Piesa și spectacolul au fost foarte bine primite de public, și doar asta conteazã. Cei care au venit cu steaguri și în port popular ca sã-și exprime opinia, nu erau interesați de piesã, ci erau oameni aduși dintr-o altã localitate ca sã „apere România”. Au apãrat România, apoi au plecat. Nu au deranjat spectacolul, au ieșit din clãdirea teatrului înainte de începerea ei, a fost o demonstrație relativ civilizatã. 

– Dupã pãrerea Dvs. care sunt oare motivele acestei reticente?

– Principalul motiv pare a fi numele meu, un nume super-unguresc, care apare deja pe afișele a douã spectacole legate istoria românilor. Este un lucru neîntâlnit pânã acum, și din cauza aceasta se nasc confuzii. 
       
Dar motivul real cred cã este altul: unii politicieni și lideri de opinie se folosesc de faptul cã un grup se poate manipula mult mai ușor cu idei naționaliste decât cu dorința de pace și prietenie, iar masele la rândul lor simt nevoia, mai ales când este vorba despre ziua naționalã, sã facã un act de eroism, și atunci devin manipulabili. 
         
Cel care conducea grupul demonstranților, în discursul sãu mi-a atribuit niște declarații pe care eu nu le-am spus niciodatã, pentru cã știa foarte bine, cã acele cuvinte sunt perfecte pentru instigarea grupului. Se știe din psihologie cã un grup religios nu acceptã alte valori și alte opinii decât cele din grup. Dacã vine cineva spunând cã un om sau un teatru acționeazã împotriva acelor valori, atunci membrii grupului se înfurie împotriva persoanei respective sau teatrului respectiv. Nu este deci vorba despre mine sau despre cei care au realizat acest spectacol, ci despre politicã și naturã umanã. 
– Cine a greșit?

– De greșit nu cred cã a greșit nimeni. Sunt vinovați cei care manipuleazã și instigã la urã, dar tehnic vorbind ei nu au greșit, ei au urmat doar interesele lor, cu succes. Dar evenimentul din fericire nu s-a soldat cu victime, lucru de care trebuie sã ne bucurãm, pentru cã au fost evenimente istorice când au fost aduși oameni cu autobuze, și s-au sfârșit mult mai rãu.