Cristian Sandache: Pe unguri inițial i-am urât
Pe unguri inițial i-am urât, 
mai ales prin prisma educației școlare și a literaturii epocii anterioare lui 1989. 
Treptat, dorind sã-i combat, am început sã caut tot felul de lecturi despre ei, ca sã aflu și punctele lor de vedere, în chestiuni în care românii se aflã pe poziții opuse. În ultimii ani am și cunoscut câțiva unguri, de diferite vârste și categorii sociale. Sunt oameni curați, inteligenți, corecți, foarte patrioți, extrem de impresionabili, orgolioși, harnici, chiar ospitalieri, un amestec de energie și depresie. Un proverb maghiar spune cã “plângând se înveselește ungurul”, ceea ce înseamnã cã pe fond, tristețea e sentimentul predominant. 
Trec ușor de la veselie la cea mai adâncã tristețe. În bãtãlii erau exemplari atunci când atacau primii, dar dacã erau respinși, moralul li se fãcea brusc țãndãri și se demoralizau. Se deschid greu unei prietenii, dar din clipa în care te considerã prieten, sunt de o loialitate greu de imaginat. Datoritã limbii (grele, fãrã îndoialã) și a prejudecãților care existã încã, știm foarte puține despre cultura lor. Nu-mi explic nici eu cum am “venit”cãtre ei, poate e o chestiune de destin. 
Cred cã nu e nimic întâmplãtor în viațã. Dar sunt conștient cã pasiunea asta îmi va aduce și deservicii. În mentalul colectiv românesc, ei figureazã ca unii dintre dușmanii noștri tradiționali. Politicienii au vorbit mult prea mult. Poate ar fi timpul ca sã-i lãsãm și pe oamenii obișnuiți (sau pe copii) sã se pronunțe în aceastã chestiune. Sunt sigur cã ei ar da cele mai normale rãspunsuri.