Cristian Sandache despre Rebreanu, Bologa și unguroaica Vidor Ilona
Cristian Sandache despre Rebreanu, Bologa și unguroaica Vidor Ilona

Ultima femeie din viața lui Apostol Bologa este țãrãncuța unguroaicã Ilona Vidor, fiica unui secui, care pentru a mai scoate un ban în plus, devenise în vreme de rãzboi – gropar. 

Fata e foarte tânãrã, semi-alfabetizatã (tatãl o retrãsese de la școalã, vãduv fiind, pentru a-l ajuta în gospodãrie) și se îndrãgostește de ofițerul român aflat în conflict sufletesc cu neamul cãruia fata îi aparținea. Dupã ce a rupt logodna cu sofisticata Márta (tot o maghiarã) iritat pânã și de sunetele limbii acesteia, te-ai aștepta ca Rebreanu sã-și cupleze eroul cu o româncã. 
Așa ar fi dat bine în anul Centenarului, dacã Rebreanu ar fi creat acum și ar fi dorit sã-și înscrie manuscrisul pentru obținerea unui premiu. Rebreanu nu face asta, pentru cã prin structurã nu era nici demagog și nici șovin. Ilona va rãmâne curând vãduvã, pentru cã dezertorul Bologa (care vrea sã treacã în tabãra românilor  dușmanii istorici ai ungurilor) va fi prins și spânzurat. În fața Morții care abia așteaptã sã-l cuprindã în brațele sale de plumb, socrul sãu Vidor plânge continuu. 
La fel fac și alți compatrioți de-ai sãi, care înțeleg cât de fragilã e în fond ființa umanã și cât de nevoie avem cu toții de iubire și pace… Rebreanu  din nou genial, nu doar prin mãiestria literarã, ci și prin mesajul profund umanist al artei sale…