Cristian Sandache despre Gárdonyi Géza și Ida regénye (Contract de cãsãtorie)
Cristian Sandache despre Gárdonyi Géza și Ida regénye (Contract de cãsãtorie)
Gárdonyi Géza (1863-1922) este unul dintre scriitorii maghiari redutabili, iar romanul sãu social-psihologic “Contract de cãsãtorie”, exceleazã prin tușele analitice fine și capacitatea de a desena cu profunzime, interacțiunea Bãrbat–Femeie. 
Povestea a doi tineri care se cãsãtoresc din interes , poate fi transformatã în cele din urmã, într-o micã bijuterie a descoperirii reciproce, într-un context în care, inițial, toate indiciile mergeau cãtre cea mai desãvãrșitã banalitate. 
   

Ida și Csaba sunt multã vreme doi strãini, dar aceastã distanțã (care pare inițial astronomicã) se va reduce treptat, pentru ca la final, sufletele lor sã se îngemãneze, deși orgoliile puternice, încã îi dominã, împiedicându-i sã recunoascã faptul cã sunt atrași iremediabil unul de celãlalt. 

Natura umanã este contradictorie și complicatã, iar atunci când intervine pe fir un scriitor de mare talent (precum era Gárdonyi) rețeta succesului artistic este asiguratã. 
Cunoscut inițial ca un foarte bun observator al vieții micilor localitãți patriarhale, dintr-o Ungarie pendulând între magia atmosferei medievale și mișcãrile de fireascã modernizare, scriitorul se va afirma atât ca autor de narațiuni cu subiecte preponderent istorice, cât și ca perspicace jurnalist. 
Viața privatã i-a fost marcatã de un mariaj eșuat dupã câțiva ani, cu o partenerã care nu se potrivea firii sale, acest eșec descurajându-l și convingându-l, cã nu era fãcut pentru cãsãtorie. Pânã la finalul vieții, va locui împreunã cu mama sa, dedicându-se exclusiv scrisului.