Cristian Sandache: Despre Csontváry Kosztka Tivadar (monografie de Lajos Németh)
Cristian Sandache: Despre Csontváry Kosztka Tivadar (monografie de Lajos Németh)

CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR (1853-1919) a fost unul dintre pictorii reprezentativi ai Ungariei, bucurându-se de apreciere și pe plan european. La editura bucureșteanã “Meridiane”- a apãrut (în anul 1974) traducerea în limba românã a vieții și operei sale, autor fiind Németh Lajos.

Avem de-a face cu un creator robust, de inspirație simbolistico-religioasã, (cu studii la München și Paris) pasionat de cãlãtorii, cu o curiozitate avidã în a descoperi locuri, oameni și culori, care sã-i îmbogãțeascã maniera de exprimare pe pânzã. Viziuni ample, copleșitoare prin capacitatea de a da glas culorii, personaje de o expresivitate tragicã, vii, într-o necontenitã mișcare a luminii și a umbrelor. 
Peregrinând prin Ungaria, Croația, Italia, Germania, Grecia, Egipt, Liban, etc- artisul a știut sã descopere esența vie a fiecãrei geografii spirituale și sã și-o asume sufletește (dar mai ales- creator) cu o excepționalã profunzime stilisticã. Adesea neînțeles în mediile culturale din patria sa, va reuși în cele din urmã sã obținã binemeritata recunoaștere internaționalã a valorii sale. În unele dintre pânzele sale, personajele biblice ne transmit imaginea sobrã a inițiatului care triumfã grație credinței nestrãmutate, în altele- chipul Dumnezeirii trãiește în naturã, într-un fel de panteism sui-generis, de o rafinatã emoție. 
Nesfârșita câmpie de la Hortobágy (de un sãlbatic și unic romantism metafizic), miraculoșii cedri ai Libanului, razele lunare poleind pâmântul învãluit în întunericul nopții sunt doar câteva episoade din aceastã adevãratã saga a unei opere artistice memorabile, care a îmbogãțit în mod indiscutabil, arta europeanã de gen.