Cristian Sandache: De ce nu putem sã ne fidelizãm maghiarii, noi, stat român?
Trezit din somn, Ministerul de Externe al României protesteazã fațã de poziția Parlamentului Ungariei, care a declarat anul 2020 ca fiind al Solidaritãții Naționale, în sensul comemorãrii Tratatului de la Trianon, considerat o tragedie pentru poporul maghiar, în sensul cã o treime dintre fiii sãi au fost nevoiți sã trãiascã sub stãpâniri strãine. 
Ai noștri susțin cã rescrierea istoriei este inacceptabilã, iar pozițiile revizioniste trebuie respinse. 
Nefiind un bun român, punctul meu de vedere este urmãtorul: nu rescrie nimeni istoria, dar poate sã o interpreteze în funcție de percepțiile proprii. 
        
Pentru Ungaria, Trianonul a fost un dictat și o tragedie, pentru România a fost un moment astral. M-am plictisit de reacțiile infantile ale diplomației noastre în aceastã problemã. Schimbați-l pe elefãnțelul Teo și modernizați-vã, fraților! Aveți reacții care amintesc de epoca Nicolae Ceaușescu. 
Nimeni nu le poate impune maghiarilor sã-și gestioneze memoria istoricã, așa cum vor. și asta e valabil pentru toate națiunile. 
Hai mai bine sã-i combatem pe unguri cu investiții masive în Secuime, și cu o atenție realã fațã de problemele comunitãții maghiare din Ardeal. De ce nu putem sã ne fidelizãm maghiarii, noi, stat român? Cu prostii de genul “rescrierea istoriei”, batem pasul pe loc, dovedindu-ne niște autiști în domeniu…