Cristian Sandache: 1956, 23.octombrie – Ungaria sfideazã URSS
Cristian Sandache: 1956, 23.octombrie  Ungaria sfideazã URSS

Decizia autoritãților comuniste maghiare de a autoriza folosirea violenței asupra unei mari manifestații anticomuniste a studenților budapestani, va declanșa (la 23 octombrie 1956) Revoluția anticomunistã din Ungaria. Inițial, URSS a acceptat revenirea la putere a lui Nagy Imre (1896-1957), un vechi lider comunist eliminat din partid, dupã ce inițiase unele mãsuri de liberalizare. Pe 24 octombrie 1956, Nagy a devenit lider al guvernului, inițial având intenția de a stopa cumva, amplificarea evenimentelor, în sensul radicalizãrii acestora. 

Numai cã, evenimentele l-au depãșit, iar el a avut înțelepciunea de a le înțelege sensul și s-a adaptat în consecințã, lãrgind baza ideologicã a platformei sale, în sensul cã, pe 1 noiembrie a alcãtuit un guvern de coaliție, în care s-au regãsit reprezentanți ai mai multor partide democratice. Fostul comunist va deveni o figurã respectatã, popularã și (în cele din urmã) tragicã a istoriei țãrii sale, decretând ieșirea Ungariei din cadrul Pactului dela Varșovia și neutralitatea țãrii. 
Ar fi urmat alegeri libere. Mesajul sãu radiodifuzat , solicitarea de sprijin pentru Ungaria din partea ONU, ilustreazã drama unui om lucid, atașat în cele din urmã, realelor interese naționale maghiare. 
Pe 4 noiembrie 1956, trupele sovietice au atacat Budapesta, în timp ce un guvern pro-URSS (condus de cãtre Kadar Janos) fusese deja alcãtuit. În pofida disproporției evidente de forțe, luptãtorii anticomuniști din capitalã au dovedit curaj, dar în cele din urmã au fost zdrobiți. În restul Ungariei, rezistența antisovieticã s-a mai prelungit o vreme. Au fost uciși circa 25.000 de maghiari, în vreme ce aproximativ 160.000 s-au refugiat în Occident. Rezistența pasivã maghiarã a continuat, chiar și dupã anihilarea Revoluției. 
Aproximativ 15.000 de opozanți maghiari ai URSS au fost deportați în Gulagul sovietic. Nagy a solicitat azil politic la ambasada Iugoslaviei din Budapesta, dar a fost ulterior predat autoritãților din Republica Popularã Românã. Dupã o internare la Snagov, a fost trimis în Ungaria, unde a fost condamnat la moarte și executat. Occdentalii și nord-americanii au evitat o confruntare cu URSS, astfel încât, ungurii au fost abandonați în fața colosului sovietic. 
Nu aveau nici o șansã de a câștiga, dar demnitatea cu care s-au manifestat, le-a conferit respectul și simpatia opiniei publice internaționale. O țarã micã, profund afectatã de efectele economico-sociale ale ultimului rãzboi mondial, a demonstrat cã ideea naționalã, este mai puternicã decât orice constrângere militaro-ideologicã. Un popor iubitor de libertate, orgolios și viteaz, a avut temeritatea de a sfida un subcontinent, care simboliza în acel context  Forța brutã.