Crește numărul copiilor maghiari – la Tordaszentlászló (Săvădisla) a devenit modă să aștepți ”al treilea”

Crește numărul copiilor maghiari – la Tordaszentlászló (Săvădisla) a devenit moda să aștepți ”al treilea”

Într-o lume unde valorile tradiționale sunt pe cale de dispariție și credința în viață este suplinită de slogane, comuna maghiară Tordaszentlászló (Săvădisla) este o adevărată oază a optimismului firesc – un optimism care caracteriza cândva marea majoritate a localităților maghiare din Ardeal.

La Tordaszentlászló (Săvădisla) crește constant numărul copiilor și, frățiorul sau surioara a treia devine nu numai vis, ci și realitate. Firește, această atitudine a familiilor tinere maghiare față de viață, se simte și la nivelul școlii. De anul viitor se formează încă o clasă la școala elementară… Un adevărat miracol – ca și firească a micilor preșcolari, care se laudă cu ”a treia”, care ori sunt în coșul berzei, ori în burta mămicii.

La grădinița din Tordaszentlászló (Săvădisla) sunt trei preșcolari, care se mândresc cu a ”al treilea”, celor care au ”numai” doi. Un fenomen aparte – lasă reporterul fără cuvinte.

O școală modernizată, internat, proiecte de viitor. Cei din clasele I-IV țin ora de sport la piscina din Spa-ul local, practicând sportul în care maghiarii sunt vestiți: înotul. Imaginea micilor elevi, care merg ”la oră” la piscină, este un deliciu fotoreporterilor. Comuna, unde unele ore de sport se fac la piscină… Ore de înot la nivelul unei școli comunale… Raritate absolută.

Fiind un fost dascăl al acestei școli, mi-am permis să pun întrebări mai directe foștilor mei colegi, rugându-i să mă ajute, să înțeleg acest miracol al voinței de supraviețuire a unei comunități maghiare relativ izolate, cum e cea din regiunea Tordaszentlászló (Săvădisla), am primit răspunsuri care difereau în nuanțe, dar subliniau aceleași idei: atitudinea față de lumea această frumoasă.

Preotul reformat al satului Tordaszentlászló (Săvădisla), Balázs Attila mi-a povestit că, întrebând o familie tânără, cum de s-au decis pentru ”al treilea”, acestea au  vorbit de șansa de a avea o familie completă, cu toate bucuriile sale – și această viață poate începe cu apariția al unui sau a unei  ”al treilea”…

De reținut, altminteri la nivelul educațional ale comunei: toți copii din grădiniță vor merge la școală în localitate, nu vor face naveta la Cluj.

Despre atașamentul generației noi…, doar niște date concrete: în perioada vizitei mele la grădinița și la școala din Tordaszentlászló (Săvădisla), am recunoscut două eleve ale mele: secretara școlii, Réka (pe care am botezat-o în anii ’90 Rékula) o știu din clasa a V-a, iar pe una dintre educatoare o cunosc din poarta echipei clasei a VI-a, cu care am fondat în anii de după revoluție cupa de handbal…

Tineri frumoși…

Leave a Reply

Your email address will not be published.