Cred că e important ca și românii să se familiarizeze cu maghiara

Cred că e important ca și românii să se familiarizeze cu maghiara

Cred că e important ca și românii să se familiarizeze cu maghiara

Trăiesc într-un Cluj multicultural, care își uită adesea de menirea sa multiculturală. Dacă la Turda vedem fără probleme în centrul orașului numele străzilor în română, maghiară și o limbă de circulație internațională, la Cluj, după ani de proteste ale societății civile, s-au instalat plăcuțe în mai multe limbi la intrările în oraș.

Până să le avem în centru, va mai curge ceva apă pe Someș. Trăiesc într-un oraș multicultural, care și-a împins romii, destui dintre ei romunguri, la marginea orașului, lângă groapa de gunoi.

Dar trăiesc într-un oraș care își arată cu mândrie conviețuirea etniilor. Nu văd asta doar în mod excepțional, în timpuri festiviste de sărbătoare, ci și, ca să dau doar trei exemple, prin proiecte de zi cu zi asemenea Casei Tranzit, în atmosfera cafenelei Insomnia sau la publicația Corbii Albi.

Mă bucur că am format o familie mixtă etnic și sper ca și copiii mei să ducă mai departe această moștenire și să vorbească, spre deosebire de mine, limba maghiară, pe care să o învețe de la soția mea sătmăreancă pe jumătate maghiară.

Tata, care a copilărit într-un Cluj încă echilibrat etnic, înțelegea și vorbea puțin maghiara. Cred că e important ca și românii să se familiarizeze cu maghiara, mai ales cei care vor opta pentru studiul umanioarelor și al științelor sociale la facultate.

De aceea, pregătind terenul, îmi imaginez că pentru astfel de familii mixte va exista posibilitatea pentru copii înscriși la școli din centru de limbă română să fie grupați în așa fel încât să învețe la vreun opțional limba maghiară.

Mă bucur să colaborez cu atâția prieteni maghiari în cauze de mediu și că adesea comunicăm temele de care suntem interesați în ambele limbi, așa cum o facem cei de la SOS Parcul Est și prietenii maghiari de la Zona Verde Liberă.

Mult succes cu Corbii Albi în noul format!