Corbii Albi l-au desemnat drept candidat onorific al Asociației pe Fancsali Ernő, inițiatorul „show-ului gospodarilor” de pe strada Potaissa

Corbii Albi l-au desemnat drept candidat onorific al Asociației pe Fancsali Ernő, inițiatorul „show-ului gospodarilor” de pe strada Potaissa.

Ieșirea din groapa dezinteresului și psihoza dezagregării vieții rurale specific ardelene nu este ușoară deloc, deoarece toate încercările clasice de a salva aceste gospodării, par a fi sortite eșecului.

Se poate concura cu noua viață împachetată în culori de mall? Să te menții pe piața giganților comerciali multinaționali cu produse de casă, cum ar fi legumele de grădină, fructele adunate din micile livezi proprii sau murăturile, gemurile puse pe iarnă?

Din puținele încercări de a regrupa într-un stil modern, adecvat secolului al XXI-lea micile gospodării din Transilvania – invitându-le să participe regulat la piețele mobile organizate pe anumite străzi turistice ale marilor orașe – se leagă de orașul Cluj.

Aici, pe strada pietonală Potaissa se organizează lunar un „show al gospodarilor”, unic prin habitusul său, al cărui principal inițiator este tânărul Fancsali Ernő.

Ideea este pe cât de simplă, pe atât de pragmatică. Oferind acestor gospodari maghiari și români un spațiu de desfacere  bine promovat, cu aspecte de happening și concursuri pentru copii, organizatorii rezolvă cu brio una dintre problemele grave ale relației sat – oraș, și anume, contactul real dintre producători și adepții produselor provenite din gospodării țărănești.

 Este o situație clasică de win – win, adică toată lumea câștigă prin acest proiect.

Ba mai mult: dacă acest proiect s-ar generaliza, inițiatorul acestui original „show al gospodarilor”, uneori cu aspecte de festival urban, Fancsali Ernő, ar putea recunoaște fără falsă modestie, că da, pare-se că am reușit ceva, cât de puțin, pentru societate.

                                                                            ***

Conform tradiției, Asociația Clubul Media Corbul Alb își rezervă dreptul de a populariza acei candidați la alegerile locale, care au un proiect pragmatic, bine documentat, cuantificabil. La alegerile precedente (2016) candidații noștri onorifici au fost „sufletele” Asociației Perla Retezatului: Amália Antal (Lupeni), președinte și Dănuț Mocanu (Uricani), secretar, pentru proiectele lor legate de fructificarea resurselor proprii.

În acest an, Asociația Clubul Media Corbul Alb l-a desemnat drept candidat onorific al Asociației pe domnul Fancsali Ernő, independent, debutant pe listele județene, inițiatorul „show-ului gospodarilor” de pe strada Potaissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.