Concursul bilingv Problema Solvenda Romania câștigat de albaiulieni
Concursul bilingv Problema Solvenda Romania câștigat de albaiulieni

Organizațiile Mathias Corvinus Collegium (MCC) și CaseSolvers au organizat pentru a doua oarã concursul de rezolvare a unor cazuri istorice, Problema Solvenda Romania, la Cluj-Napoca, pe data de 8 aprilie, sâmbãtã. Pentru etapa online, organizatorii au așteptat înscrierea echipelor formate din liceeni din întreaga regiune a Ardealului. În finalã, echipele au avut de analizat un caz istoric și de elaborat o rezolvare relevantã pentru problemele evidențiate în acesta, rezolvãrile fiind prezentate juriului.

Concursul a fost câștigat de elevii Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Bogdan Dumitrașcu, Vlad ștefan Velțan și Andrei Puiu Crãciun.

Finaliștii au trebuit sã joace rolul sfetnicilor lui Albert de Brandenburg și sã caute rãspuns la dilema împãratului înaintea celui mai mare conflict religios al secolului: sã punã în pericol stabilitatea nou-înființatului Ducat Prusac prin sprijinirea reformației sau sã rãmânã fidel stãpânului feudal, Polonia, și sã intre în rãzboi de partea acestuia. Echipele au trebuit sã analizeze, în primul rând, care este interesul ducatului și de partea cui ar trebui sã se situeze pentru a ieși învingãtor din conflictul religios.

Echipele au avut la dispoziție 10 minute pentru a-și prezenta rezolvãrile, dupã care au avut de rãspuns la întrebãrile adresate de cãtre juriu.

Dr. Kádár Magor, domnul profesor de istorie Bogosavlievici Vladimir și domnul consul Polonyi Géza au evaluat performanța echipelor și au decis care sã fie echipa care sã câștige premiul mare, excursia gratuitã la Budapesta.

Pentru rezolvarea situației Ducatului Prusac, concurenții au venit cu idei una mai creativã ca alta, elaborând soluții ingenioase. Printre acestea se numãrã atât reîntoarcerea la catolicism sau împrumutul de bani de la danezi, cât și blocada economicã împotriva Imperiului Romano-German.

Echipa învingãtoare a decis cã cea mai bunã cale de urmat pentru Albert de Brandenburg este rãspândirea lutheranismului și înlãturarea împãratului Carol V.

Concursul Problema Solvenda Romania de anul acesta a fost unic prin faptul cã atât echipe maghiare, cât și echipe române s-au confruntat pentru marele premiu, finala fiind bilingvã și desfãșurându-se prin prezența unor traducãtori.


Nu doar bariere și obstacole de înțelegere au fost dãrâmate astfel, ci și prejudecãți, toți concurenții câștigând nu doar noi informații, ci și noi cunoștințe.

În bucuria de a petrece timp împreunã nu s-a mai ținut cont de naționalitate sau de limba maternã: participanții au legat prietenii și au sãrbãtorit împreunã victoria echipei Eagle’s Squad.

Bogdan Dumitrașcu, liderul echipei învingãtoare, a mãrturisit cã dacã ar trebui sã descrie concursul într-un singur cuvânt, cel mai potrivit ar fi „genial”, cãci le-a dat posibilitatea sã îmbine idei, evenimente, posibilitãți într-un mod cât mai logic, ca în final sã poatã lua împreunã cu echipa o decizie ce va schimba cursul istoriei.

 “Pregãtirea a constat, în primul rând, dintr-un proces de cunoaștere a studiului de caz – ne-am transpus în lumea secolului al XVI-lea, privind acțiunea din prizma consilierilor regali ai lui Albert.

Mai apoi, a urmat o lungã dezbatere pe temã, în centru fiind întrebarea Ce e de fãcut?. Ne-am documentat, am fãcut conexiuni, am analizat tot ce se putea, ca în final sã proiectãm totul în prezentarea cu care am performat și în finalã.” – povestește tânãrul lider despre procesul de pregãtire pentru concurs.

În legãturã cu evenimentul bilingv, Bogdan a afirmat cã i se pare o idee fantasticã, din douã motive: concurența strãinã nu doar cã i-a ambiționat de-a lungul pregãtirii, ci le-a oferit și ocazia sã socializeze și sã cunoascã oameni creativi cu care își dorește sã pãstreze legãtura.

Rezultatul finalei:

• Locul I.: Eagle’s Squad (Liceul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia): Bogdan Dumitrașcu, Vlad ștefan Velțan, Andrei Puiu Crãciun
• Locul II.: Partidul Anti-Orez (Colegiul “Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe): Szabó Áron, Kassay Farkas László, Fülöp Tihamér Balázs
• Locul III.: Trilógia (Liceul Pedagogic „Benedek Elek”, Odorheiu Secuiesc): Kedves Kriszta, Rózsa Rebeka, Ferenczi Krisztina.

Felicitãri tuturor echipelor și mult success în continuare!