Comunitatea maghiarã din Dej ia în serios educația civicã a tinerilor
Comunitatea maghiarã din Dej ia în serios educația civicã a tinerilor

Comunitatea maghiarã din municipiul Dej este de asemenea una foarte activã și una în curs de evoluție, care nu î-și abandoneazã membrii și organizeazã diferite programe cultural-artistice, educative și sociale în care se regãsesc toate categoriile de vârstã și toate categoriile sociale. Sãptãmânã de sãptãmânã o multitudine de activitãți încântã atât membrii acestei comunitãți, cât și maghiarii din înprejurimi. 

Succesele maghiarilor dejeni au încurajat societatea civilã din aceastã comunitate sã-și propunã țeluri mai înalte. Astfel s-a nãscut idea organizãrii unei tabere tradiționale pentru tineretul din Zona de Câmpie. Aceastã idee se materializeazã chiar în aceste zile, în cadrul campingului Transilvania, din Dej. 
Tabãra organizatã de cãtre Asociația Culturalã Kádár József din Dej, prin doamna învãțãtoare Pávai Erika, s-a nãscut din nevoia tinerilor din micile comunitãți maghiare, din diaspora zonei de Câmpie, de a se cunoaște și a-și asuma identitatea și cultura naționalã. Obiectivele propuse de organizatori sunt activizarea tineretului, asumarea tradițiilor și obiceiurilor maghiare reprezentative pentru aceastã regiune. 

Un rol important în realizarea taberei l-a jucat suportul inteprinzãtorilor privați din municipiu, cât și voluntarii care au fãcut posibilã desvãșurarea activitãților. Sponsorul principal este Fondul Bethlen Gábor, din Ungaria, al cãrei sprijin material este exponențialã în aceastã cauzã. 

Programul taberei, desfãșurat între 16 – 20 iulie și la care au venit tineri cu vârstele între 13 și 17 ani din localitãțile Dej, Gherla, Satu Mare, Bonțida, Chesau, Uriu, Reteag, Braniștea și Cuzdioara, este unul foarte variabil. Tinerii pot cunoaște tainele scrisului cuneiform cu ajutorul doamnei Zomora Márta, învațã primi pași ai jocului de câmpie sub îndrumarea domnișoarei Molnár Márta. 
Meșterșugurile populare sunt îndrumate de cãtre doamna Sebi Enikõ și domnul Fazakas Csaba. Tainele istoriei Dejului sunt prezentate de cãtre domnul Szász József prin mai multe ture interactive prin oraș. Doamna Horváth Tünde îndrumã tineri spre arta culinarã maghiarã. Domnul profesor de educație fizicã 
Jánosi-Székely Sándor Pál este responsabil cu jocurile sportive interactive. De asemenea cercetașii gherleni, conduși de cãtre Kasza Tamás, au avut un rol de jucat în organizarea jocurilor distractive pentru participanții din tabãrã. 

Aceste activitãți recretiv-educative vor fi completate prin doi invitați de seamã. Actorul Marosán Csaba va prezenta un spectacol al cãrei teme principale este umorul în literaturã și va organiza un atelier de artã actoriceascã, în care tinerii vor putea gusta tainele actoriei. Celãlat invitat de seamã va fi cantautorul Székely Pál, din Dej, care va ține un concert pentru cei prezenți. 

Ultima zi a taberei ofera posibilitatea participanților sã prezinte tot ce au învãțat în aceastã sãptãmânã și sã-și mãsoare cunoștiințele print-un concurs specific. 
Tabãra care se va termina vineri v-a oferii momente și amintiri de neuitat atât participanților, cât și organizatorilor.