”Chiar și sunetul limbii maghiare i-a părut familiar” – Florina Anghelescu tot mai aproape de literatura maghiară

 

Născută pe 18 august 1970 în București, Florina Anghelescu visa să fie educatoare, dar viața a făcut-o să se limiteze la studii medii, iar tranziția a aruncat-o pe piața muncii, unde a experimentat diverse locuri de muncă, iar concluzia ei este simplă: ,,nicio muncă nu este de rușine dacă o faci cu sentimentul datoriei și cu bucurie”  

În octombrie 2019, Florina Anghelescu, a fost invitată la gala Corbii Albi de la Cluj Napoca unde a prezentat un articol cu titlul

“De la clasa care se amuză  a lui KARINTHY FRIGYES la amintiri deochiate cu adolescentul NEAGU DJUVARA”, în care a vorbit despre amintirile din vremea adolescenței rebele a celor doi autori.

 Pentru ea, drumul către Cluj a fost destul de tulburător pentru că și-a amintit că a fost în zonă, cândva în copilărie,  înainte de a merge  la școala primară.

Chiar și sunetul limbii maghiare i-a părut familiar și cumva crede că are rădăcini maghiare: ,,Mi-au plăcut Clujul, felul în care am fost primită, oamenii care au participat la manifestare. Am fost cândva în copilăria timpurie la Cluj și cred că am și rădăcini maghiare”.

Pănă în octombrie 2019 nu știa nimic despre autori și literatură maghiară, iar participarea la gala literară Corbii Albi s-a dovedit a fi pentru ea până la urmă, un drum al descoperirii unui ”trecut uitat”.

 Zilele acestea, redacția Corbii Albi i-au dăruit Florinei Anghelescu,  o culegere de schițe și povestiri din vremea Belle Epoque maghiară: ,,Ultima țigară la Calul Bălan” de Krúdy Gyula, apãrutã în București, la  Editura Univers în 1987, sub traducerea reușită  a lui Constantin Olaru.

Chiar și acest cadou s-a dovedit a fi pentru Florina o invitație la meditație existențială despre farmacia modernă de astăzi și spițeria  magică din Belle Epoque, deoarece   cartea are o poveste numită ,,Spițerița”, iar ea în  această perioadă, face parte dintr-un proiect  de promoție și fidelizare cu carduri la un lanț de farmacii din București.

De precizat că termenul de spițer este un arhaism, prin care odinoară erau numit cel care azi este farmacist.  Florina se gândește să scrie un articol în care să  facă o comparație între farmacista din secolul al XXI–lea și spițerita din secolul al XIX –lea. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.