Ce fac maghiarii în aceastã vacanțã în care nu sunt huliți oficial?
Ce fac maghiarii în aceastã vacanțã în care nu sunt huliți oficial?

Colegul nostru însãrcinat cu statistica articolelor despre maghiari apãrute în România, îmi spune mirat, cã dupã 5 ani, aceastã sãptãmânã a fost prima, în care nu maghiarii erau huliții de serviciu, ci alte minoritãți, anume minoritatea politicã care a ieșit învinsã din ultimele alegeri prezidențiale.

Fãrã doar și poate, este o ușurare sã vezi cum e sã te trezești în România ca maghiar, fãrã a citi încã de dimineața articolele antimaghiare, evenimentele legate de maghiari, prezentate firește fãrã a fi prezentatã pãrerea celuilalt.

Ce straniu e sã nu-ți explice cineva în curs de o sãptãmânã, cã tu de fapt nu ești maghiar ci român, și cã stema Clujului comandatã de Funar de la liceeni, este una bunã (ca și Napoca lui Ceaușescu), și cã ungurii ar trebui sã vorbeascã mai corect limba românã, sau cã Orbán Viktor furã Ardealul, investind în regiunile locuite de maghiari! 

Pe rețelele de socializare s-au reprofilat patrioții. Acum nu-ți oferã un viitor frumos în România, dacã te transformi în român, așa cum fac liderii care sunt acum în lumina reflectoarelor, ci te îndeamnã sã mergi la vot, sã reziști și sã fii necruțãtor cu inamicul de clasã.
Ce fac maghiarii în aceastã vacanțã în care nu sunt huliți oficial? La început, mã gândesc, nu-și credeau ochilor, cã au dispãrut a fi socotiți drept o comunitate pericol evident al României. 

Apoi ungurii, profitând de liniște, s-au apucat de fãcut statistici legate de reușitele lor de pe meleagurile natale.


                                                               Zilah/Zalãu, 2019…

Aici o grãdinițã, dincolo o școalã clãditã sau renovatã de Ungaria, mai încolo depunerea pietrei de temelie a unui gimnaziu maghiar. În aceastã sãptãmânã de vacanțã au timp sã se uite cu o anumitã mândrie la rezultatele investițiilor sosite din Budapesta, tractoare, fonduri, asociații, piețe, cãmine, apartamente pentru medici, academii de sport…

Pãcat cã sãptãmânile acestea frumoase vor trece și peste scurt timp maghiarii iar se vor trezi cu faptele ”halucinante”,”incendiare” ale maghiarilor din România, descrise lung și colorat în presa din România.