Câteva date despre primele concursuri de patinaj din Kolozsvár (Cluj)
Câteva date despre primele concursuri de patinaj din Kolozsvár (Cluj)

În anul 1871 a luat ființã la Cluj primul club de patinaj din Transilvania, Asociația de Patine. Scopul asociației era organizarea unor evenimente pentru popularizarea acestui sport, iar printre cele mai frecvente au fost seratele de patinaj organizate pe lacul iluminat din parcul central, respectiv concursurile de patinaj.

                                                 Foto colecție personalã Killyéni András

În cadrul primelor concursuri s-a concurat pentru a câștiga premiul respectiv atât doamnele cât și domnii. Acestea au fost de obicei probe de vitezã, la care s-au adãugat alergãri cu spatele pe gheațã, respectiv proba de obstacole peste bariere de zãpadã de 80 de centimetri. Din anii 1880 apar concursurile organizate pentru tineri și copii, organizându-se și primele concursuri de patinaj artistic.

                                              Foto colecție personalã Killyéni András

Aceste concursuri au constituit un mod de contact între bãrbați și femei, de aceea codul bunelor maniere (și de ținutã) a avut un rol foarte important. Pozele din acea vreme sunt mãrturii ale vremurilor în care costumul, pãlãria, respectiv rochiile elegante nu puteau lipsi. Fiecare cetãțean al orașului putea identifica un eveniment pe placul sãu, iar multe dintre aceste evenimente au avut peste 1000 de spectatori, chiar și acum o sutã de ani.