Catedra televizată a profesorilor maghiari „M-am trezit la un moment dat, că îmi lipsesc ochii elevilor”

Catedra televizată a profesorilor maghiari „M-am trezit la un moment dat, că îmi lipsesc ochii elevilor”

Se apropie de sfârșit aventura profesorilor maghiari, care au acceptat provocarea „catedrei televizate”, obișnuindu-se repede la condițiile de studio.

Au trecut cu bine primele „ore” ținute în lumina reflectoarelor și a lămpilor (mulți dintre dascăli înțelegând acum perfect originea expresiei „lámpaláz”) a trecut stresul ceasului de șah, care arăta amenințător minutele și secundele rămase – a trecut chiar și vremea când profesorii veneau la studio ca la… „abator”…

Toți profesorii au recunoscut că a fost o experiența interesantă această provocare a „catedrei televizate”. „Sala profesorală ” din holul TVR Cluj s-a transformat pentru mulți dascăli într-un loc familiar – un loc special pentru a te pregăti pentru „reflectoare”.

Pentru Lupea Amália – profesoară de maghiară și română – prezența la ”catedra televizată” nu a fost deloc complicată, colega obișnuindu-se repede la ritmul studioului. – M-am născut la Baraolt, am studiat la Odorheiu Secuiesc, iar acum predau maghiara în Cluj. Știu că am un accent secuiesc, dar asta nu mă face să mă simt complexată. Recunosc însă, că maghiara predau cu mare drag oriunde dar limba română ”predau” numai în ”regim voluntar”, adică ajut în timpul meu liber elevii mei să se pregătească pentru orele mai grele sau teze.

Szász Enikő Erzsébet predă chimia la Dej (secția maghiară a Colegiului Național Andrei Mureșanu) , deci pentru ea ”catedra televizată” înseamnă nu numai provocare intelectuală dar și un drum destul lung în plus.

– Singurul lucru care mă deranjează la acest stil de predare prin televiziune este lipsa contactului vizual cu elevii. Fiind prima mea apariție în cadrul acestui megaproiect, m-am trezit la un moment dat, că îmi lipsesc ochii elevilor în care pot citi dacă au înțeles sau nu ceea ce am predat – spunea la ieșirea din studio profesoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.