Casa Memorialã „Elie Wiesel” trebuie sã rãmânã Sighetului!
Scrisoare deschisã

Casa Memorialã „Elie Wiesel” trebuie sã rãmânã Sighetului!

Stimați consilieri locali ai Municipiului Sighetu-Marmației,

Din nou vi se cere sã decideți soarta unei instituții emblematice de culturã sighetene. De data aceasta este vorba despre Casa Memorialã „Elie Wiesel”. Muzeul Culturii Evreiești.

Astfel, joi, 14 decembrie, va trebui sã aprobați, sau nu, cererea Secretariatului General al Guvernului României, care, la solicitarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, vrea sã cedați aceastã Casã emblematicã pentru Sighet cãtre Institutul bucureștean.

Directorul Institutului, Alexandru Florian (de altfel, la o simplã cãutare pe Google, puteți afla cine este respectivul) s-a întâlnit pe 5 septembrie la București cu primarul Horia Scubli, care a fost atunci și acolo de acord cu cedarea Casei Wiesel cãtre Institutul Holocaustului. Prin cererea adresatã a doua zi Guvernului, Florian ne-a jignit profund: „prin transferul Casei Wiesel la Institut, se creeazã condițiile financiare și de expertizã profesionalã pentru relansarea activitãților biografice și memorialistice precum și cele de civilizație evreiascã în Sighet. Astfel se va putea valorifica patrimoniul istoric prin înscrierea acestui edificiu în circuitul național și european al turismului memorialistic și de promovare a lui Elie Wiesel”! Chiar așa?!

Istoria Casei Wiesel a început în 2000, când demersurile directorului de atunci al Muzeului, dr. Mihai Dãncuș, au dus la demararea investiției. Inaugurarea a avut loc în 2002, în prezența lui Elie Wiesel însuși, a Marelui Rabin Menahem Cohen, a Președintelui României, a ambasadorilor SUA și Israelului etc. Unde erau pe atunci Alexandru Florian și Mihai Tudose? De ce Sighetul nu poate sã se bucure de ceea ce a construit? Cãci Casa a fost reparatã și menținutã în funcțiune de-a lungul anilor cu banii orașului. Ca o fereastrã a Sighetului cãtre țarã și lume. Doar numele Wiesel se vinde bine. Iar Florian vrea acum s-o înscrie în “turismul memorialistic”, cicã.

Amintim cã, numai anul acesta, Casa „Elie Wiesel” a trecut printr-o nouã reabilitare plãtitã de Consiliul Local, a organizat un marș comemorativ cu peste 1000 de participanți (incluzându-i pe Președintele Comunitãții Evreiești din România, Aurel Vainer, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, o serie de rabini din țarã și strãinãtate etc.) și a co-organizat o reuniune internaționalã comemorativã întinsã pe patru zile, în care Fundația Tarbut Sighet împreunã cu administrația localã, Muzeul Maramureșului, Comunitatea evreilor și Centrul Cultural municipal, au organizat vizite la obiectivele evreiești sighetene, prezentãri de film, piese de teatru și conferințe. Dealtfel, în aceastã casã au loc în fiecare an manifestãri de calibru internațional.

Stimați consilieri locali,

Colegii voștri dintr-o legislaturã anterioarã au votat cedarea Palatului Cultural și au aprobat apoi o chirie aberantã cãtre Episcopia Ortodoxã (deși inițial fusese vorba despre folosirea gratuitã a spațiilor), ca apoi voi sã acceptați fãrã proteste evacuarea scandaloasã din Palat, de la o zi la alta, a instituțiilor culturale esențiale ale orașului.

Drept urmare, nici azi nu avem Bibliotecã Municipalã.

Apoi, ați aprobat modificarea structurii școlare în așa fel încât prestigioasa școalã de Muzicã și Arte Plastice din Sighet și-a pierdut personalitatea juridicã, devenind o „anexã” (apropos, ați putea sã vã corectați greșeala la aprobarea noii structuri școlare pentru 2018-2019).

Este adevãrat, nimeni nu v-a întrebat dacã vreți un Cui pe Pietonalã, un Scaun într-un giratoriu la intrarea în Centrul Istoric și dacã sunteți, sau nu, de acord ca Fusul Maramureșean al marelui sculptor 
Pãtru Godja Pupãzã din Parcul „Grãdina Morii” sã disparã, în urmã cu douã sãptãmâni. Acesta sã fie noul mod de a face culturã și artã în oraș?
Acum, primarul vã cere sã acceptați cererea Guvernului și sã oferiți cadou Bucureștiului Casa „Elie Wiesel”, vizitatã anual de mii de turiști din toatã lumea.

Mai mult, dacã veți vota cedarea acestei case, se va crea un precedent periculos. Mâine, poate, primarul sau Guvernul Tudose vã va cere sã cedați nu știu cui Muzeul Satului și celelalte secții ale 
Muzeului Maramureșean. 
Oricum, dacã se cedeazã Casa Wiesel, toate bunurile aflate acolo precum și în Casa Drimer din Muzeul Satului vor pleca la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, a cãrui proprietate sunt, muzeul sighetean urmând a fi afectat serios de aceastã mãsurã.

Veți vota da? Sper cã nu. Cãci nu primarul sau Guvernul sunt proprietari pe acele bunuri și nu trãim în dictaturã. Este legal ca ei sã o cearã și la fel de legal este sã refuzați aceastã cerere inoportunã. Nimeni nu vã poate obliga sau pedepsi dacã nu veți fi de acord.      

         

Credeți cã prin trecerea la Institutul Holocaustului Casa Wiesel va avea mai mulți turiști decât are acum? Va aduce mai mulți bani la bugetul Sighetului? Muzeul Maramureșului va economisi enorm cu factura la curent și salariile celor doi angajați? Nu observați cã nici mãcar nu s-a pus problema despãgubirilor financiare (valoarea de inventar a Casei Wiesel este de 272 mii RON, fãrã a se calcula valoarea reparațiilor multianuale sau impactul asupra veniturilor Muzeului Maramureșului)? Credeți cã, în actuala formulã, Casa Wiesel nu era deja intratã în „circuitul turistic național sau european”?

Stimați consilieri locali,

Vã îndemn, și alãturi de mine se aflã foarte mulți alții, sã votați gândindu-vã nu la conjuncturile politice ale momentului, ci la un viitor cât mai bun al Sighetului. Prea de multe ori în ultimul an de zile cultura orașului a fost decapitatã. Vã rog sã votați împotriva înstrãinãrii Casei „Elie Wiesel”!