Cărți puse pe roate – Guruló könyvröptető

Oamenii care citesc cărți pe aceste meleaguri – în maghiară sau română – reprezintă o minoritate aparte: social-culturală.

În Ungaria această minoritate este vizibilă și cuantificabilă mai ales prin existența acelor site-uri populare, care sunt înființate pentru cei care vor să comunice cu ceilalți ”colegi cititori”, având astfel posibilitatea să se informeze despre o carte sau alta, citind cu sufletul la gură comentariile aferente, semnate de oameni simpli, oameni de cultură și critici literari așișderea.

Cea mai mare comunitate de cititori activi maghiari s-a format în jurul site-ului moly.hu, o pagină unde rar pățești să nu găsești o anumită carte nouă sau veche, la care să nu dai de comentarii, informații, calificative, păreri, recomandări, steluțe acordate, inimioare sau emoticoane de dezamăgire.

În Ardeal comunicația dintre cei care citesc și sunt îndrăgostiți de literatură este mult îngreunată de anturajul anticultural generalizat – un anturaj care te stigmatizează direct sau indirect dacă faci parte dintr-o minoritate social-culturală.

Corbii Albi încearcă să încurajeze acei cititori din Ardeal, care se simt pierduți, singuratici și stigmatizați-batjocoriți pentru simplul fapt, că iubesc cartea, vor să discute despre cele citite, adică… vor comunicație cu cei care simt la fel.

Cărțile alese în cadrul proiectelor Asociației Clubul Media Corbii Albi pentru asistenta medicală Angi Orsolya – registrată pe site-ul amintit și colaborator Corbii Albi – au fost predate într-o parcare din zona metropolitană a Clujului, prezentarea acestora fiind făcută de Septimiu Borbil și Szabó Csaba.

După cum se vede, merge, ca pe roate. Sau: ”cărți puse pe roate”?

Guruló könyvröptető…

Leave a Reply

Your email address will not be published.