Când va redeveni oare 10 mai Ziua Naționalã a României?
Când va redeveni oare 10 mai Ziua Naționalã a României?

Ziua de 10 Mai are o semnificație deosebitã în cartea de istorie a României:
pe 10 mai 1866, Carol I a fost numit Domnitor al României; pe 10 Mai 1877 principele Carol semna Proclamația de Îndependențã de sub vasalitatea Imperiului Otoman; pe la 10 mai 1881, România devenea regat.

    

De precizat cã ziua de 10 Mai este în România sãrbãtoare naționalã în conformitate cu Legea nr. 103/2015, publicatã în Monitorul Oficial în 18 mai 2015. Între 1866 și 1947 era ziua naționalã României. Comuniștii au încercat sã ștreagã aceastã zi din istoria româneascã și chiar spuneau cã Proclamația de Independențã ar fi fost pe 9 mai 1977, când a fost rostit doar un discurs in Parlament pe tema respectivã de cãtre Mihai Kogalãniceanu.

Casa Regalã de România a decis sã marcheze ziua în 2010 sã celebreze Ziua de 10 Mai prin Garden Party la Palatul Elizabeta.

Eu particip la acest eveniment din 2012 și de fiecare datã îl aștept cu emoție pentru cã este o zi de poveste în care Micul Paris prinde din nou viațã.

      

Gazdele evenimentului Garden Party din 10 mai 2017 de la Palatul Elizabeta au fost Altețele lor Regale: Principesa Margareta, Principesa Maria și Principele Radu. De precizat cã Alteța Sa Regalã Principesa Margareta a precizat cã Majestatea Sa Regele Mihai se simte calm și îi va povesti despre eveniment. Anul acesta la Garden Party au participat 4000 oaspeți care au primit invițație nominalã de cu indicații dress code: pentru doamne ținutã de dupã amiazã și pãlãrie, iar pentru domni costum de culoare închisã și cravatã.

Doamnele au abordat pãlãrii clasice sau extravagante. Cum spuneam mai sus particip din 2012, dar în fiecare an am purtat pãlãrii clasice de culoare neagrã, albã, crem și chiar roșie.

M-am reîntâlnit cu persoane care ocupã un loc special în sufletul meu precum Daniel Angelescu (fotograful Casei Regale, iar pe aceastã cale redacția Corbii Albi îi mulțumește pentru fotografii), Mihai Firicã (jurnalist în orasul meu natal, Craiova), Dr. Magda Stavinschi (de la Institutul Astronomic al Academiei Române), Profesor Narciz Amza din Cernavodã.

Așadar subsemnata am celebrat 10 Mai 2017 la Palatul Elizabeta, o zi în care m-am simțit ca o doamnã din înalta societate.

Am purtat în aceasta zi specialã o ie veche de peste 100 de ani și care a apartinut strãbunicii mele.

La finele acestei relatõri speciale îmi permit sã.mi pun intrebarea: când va redeveni oare 10 mai Ziua Naționalã a României?