CÂND TRUPELE STRÃINE CÂNTÃ ÎN MAGHIARÃ

CÂND TRUPELE STRÃINE CÂNTÃ ÎN MAGHIARÃ
În zilele noastre „postmoderne” a devenit deja o modã ca o trupã care viziteazã o țarã strãinã sã învețe câte ceva despre ea. Nu mai trãim în zilele în care muzicienii nici nu știau unde cântã (da, ne uitãm la voi cu ochi semi-enervați, Guns N’ Roses), ci în era informației, unde o micã gafã poate sa treacã o trupã de pe piedestal sub pãmânt. Așadar, omagiul muzical a devenit cât mai popular cu cât mai mult timp trecea. Și ce se întâmplã atunci când o trupã recunoscutã viziteazã Ungaria și ține un concert de neuitat? Haideți sã vedem detaliile omagiului rock împreunã!
În anul 1986 (27 Iulie, sã fim preciși), trupa Queen a ajuns sã bombardeze capitala Ungariei cu un concert care nu a fost niciodatã uitat din cauza unui singur gest: solistul trupei, Freddie Mercury, a cântat una dintre cele mai cunoscute melodii maghiare folk, Tavaszi Szél, în fața miilor de fani (ca o surprizã, desigur). Din cauza dificultãții limbii maghiare, Freddie a trebuit sã citeascã versurile de pe palma lui – un efort atât de grandios și curajos cã nenumãrați fani din public au început sã plângã fãrã oprire. Atmosfera creatã de chitaristul Brian May și Freddie Mercury a fost una magicã și concertul Queen este chiar și pânã azi unul dintre cele mai menționate momente legate de rock în Ungaria. Ah, și sã nu uitãm nici faptul cã pronunția lui Freddie este chiar una bunã. Respect!

Versurile cântate sunt urmãtoarele:

Tavaszi szél vizet áraszt
Virágom, virágom
Minden madár társat választ
Virágom, virágom

Da, da, da, da, da, da, da, da
Virágom, virágom
Publicul: Minden madár társat választ
Virágom, virágom

Da, da, da, da, da, da, da, da
Virágom, virágom

Publicul: Minden madár társat választ

Virágom, virágom
Deși performanța lui Freddie nu poate fi depãșitã, efortul trupei Metallica a fost una tot emoționantã. În data de 5 Aprilie 2018, doi membri ai cvartetului metalic, Robert Trujillo (bas) și Kirk Hammett (chitarã), au interpretat faimoasa piesã a trupei maghiare Tankcsapda, Az Élet a Legjobb Méreg. Accentul lui Trujillo nu era la fel de bunã ca și cel de-al lui Freddie Mercury dar efortul totuși a fost apreciat cu mâini deschise. Aceste gesturi sunt acele care unesc grupuri etnice și națiuni întregi prin muzicã.
Mulțumim, Metallica! Mulțumim, Queen! Efortul vostru pentru fanii voștri a fost înregistrat pentru totdeauna!