Campioane! Campioane! Ole, ole, ole!
Campioane! Campioane! Ole, ole, ole!

Nu cunosc personal decât una din componentele echipei naționale de tenis de masã, care tocmai a câștigat Campionatele Europene, învingând o Germanie „blindatã” cu jucãtoare chineze, fiindcã nici Panzerele nu mai sunt ce au fost o datã. Și se fac mai nou tot cu piese chinezești. 

O știu pe Eliza Samara de când era micã, și locuiam pe aceeași stradã, la câteva case distanțã. Avea vreo 5-6 ani când îi încredințam cãruciorul cu fiul meu bebeluș, pe care-l plimba cu plãcere în susul și josul strãzii. I-am urmãrit parcursul legat de tenis cu interes, pânã când fata unui taximetrist constãnțean ajunsese singura în stare sã se batã, de la egal la egal, cu campioanele asiatice. În momentul acela am știut cã pe strada mea crescuse o campioanã, care moștenise ceva din tãria de neclintit a aromânilor sud-balcanici, din care se trage. 

M-am uitat la echipa naționalã de tenis de masã cu mai mult interes de atunci. Lângã Eliza era Daniela Dodean, o bãnãțeancã serioasã, din aceeași generație talentatã, completând un duet redutabil. 
             

                                       Köszönjük, mulțumim! Hajrá, Szõcs Bernadett!
Dar pentru o echipã este nevoie de un nucleu de minimum trei fete talentate, așa cã de la juniori li s-a adãugat Bernadette Szõcs, unguroaica din Târgu Mureș, cu fața de copil bosumflat, dar cu mâna de aur. Îmi place la ea modul în care i se transformã chipul în momentele cheie ale meciurilor. Din fața poznașã nu mai rãmâne nimic, mușchii feței îngheațã, doar ochii se mai mișcã vioi. Seriozitate dusã la maxim, singura cheie care deschide ușa succesului. 
Lângã ele, gata oricând sã pãșeascã în fațã, Irina Ciobanu și Adina Diaconu își așteaptã momentul. Când d-nul antrenor Viorel Filimon le va spune cã unul din meciuri va fi a lor. 

Deci o bãnãțeancã trãind în Austria, o aromâncã din Constanța și o unguroaicã din Târgu Mureș au strâns din dinți și ne-au fãcut campioni europeni la tenis de masã. Pentru cã diferențele de orice fel nu divid o echipã talentatã, așa cum n-ar trebui sã dividã nici un popor. 
Sãrut mâinile voastre muncite, fetelor! 

P.S. România are 1000 de sportivi legitimati, Germania are 20.000, China 2.000.000.